Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Historický summit: Trump přijal pozvání Kim Čong-una. Pomohla olympiáda?

9. března 2018
06:43

Spojené státy se po dlouhém období dramatického nepřátelství dohodly na historickém summitu se Severní Koreou, který má vést k denuklearizaci Korejského poloostrova. Zprávu o dojednané schůzce Donalda Trumpa s Kim Čong-unem oznámil v noci na pátek ve Washingtonu novinářům jihokorejský emisar Čchong Ui-jong, který Kimovo pozvání v Bílém domě tlumočil. Schůzka se má uskutečnit nejpozději v květnu, americké sankce do dosažení dohody mají trvat.

Kim má zájem sejít se s Trumpem „co nejdříve“, řekl Čchong, který se severokorejským vedením diskutoval v pondělí. Severokorejský vůdce je prý „oddán denuklearizaci“ Korejského poloostrova, Pchjongjang se zavázal, že se zdrží jaderných a raketových testů.

Podle prvních reakcí amerických médií by první schůzka nejvyšších představitelů USA a KLDR znamenala dramatický průlom ve snaze vyřešit mnohaletý krizový stav na Korejském poloostrově. Trump a Kim si během loňského roku vyměňovali ostré slovní výpady, které vyvolávaly obavy z možné války.

Do poslední chvíle utajované ústní poselství od severokorejského vůdce adresované Trumpovi tlumočila delegace z Jižní Koreje ve čtvrtek v Bílém domě. „Řekl jsem (Trumpovi), že při našem setkání severokorejský vůdce Kim Čong-un prohlásil, že je oddán denuklearizaci. Zavázal se, že Severní Korea se zdrží jakýchkoli dalších jaderných nebo raketových testů. Vyjádřil zájem setkat se co nejdřív s prezidentem Trumpem. Ten naše informace ocenil a řekl, že se s Kim Čong-unem setká do května, aby dosáhl denuklearizace,“ řekl novinářům Čchong, který je bezpečnostním poradcem jihokorejského prezidenta.

Sankce nekončí

Nátlak na Severní Koreu bude nicméně pokračovat, než svá prohlášení KLDR promění v konkrétní činy, upozornil Čchong. Jeho slova potvrdil i Bílý dům. Na „denuklearizaci Severní Koreje“ se prý Trump těší, mezitím ale musejí veškeré sankce dál trvat.

„Prezident Trump si velmi cení hezkých slov jihokorejské delegace a prezidenta Mun Če-ina. Přijme pozvání ke schůzce s Kim Čong-unem na místě a v čase, které budou dohodnuty. Těšíme se na denuklearizaci Severní Koreje. Mezitím musejí veškeré sankce a maximální nátlak zůstat v platnosti,“ uvedla v prohlášení mluvčí prezidenta Trumpa Sarah Sandersová.

Dohodu o setkání s Kimem komentoval na Twitteru i sám Trump. „Kim Čong-un mluvil s jihokorejskými činiteli o denuklearizaci, nikoli jen o zmrazení. Během této doby nebudou žádné severokorejské raketové testy. Bylo dosaženo velkého pokroku, ale sankce zůstanou, dokud nebude dohody dosaženo. Schůzka se plánuje!“ napsal prezident.

Podle jihokorejského poradce musejí pokračovat i americko-jihokorejské vojenské manévry, což prý Kim bere na vědomí. Washington a Soul jsou podle Čchonga optimisty v tom, že diplomatický proces může prověřit možnost mírového řešení korejského problému.

Čchong ve čtvrtek ve Washingtonu v doprovodu šéfa jihokorejské rozvědky So Huna několik hodin jednal s velkou skupinou amerických činitelů včetně bezpečnostního poradce Bílého domu Herberta McMastera, ministra obrany Jima Mattise a šéfa rozvědek Daniela Coatse.

Severní Korea už v minulých dnech oznámila, že je připravena jednat se Spojenými státy o denuklearizaci a normalizaci vztahů. Oba korejské státy se rovněž podle Pchjongjangu dohodly, že koncem dubna po více než deseti letech uspořádají ve vesnici Pchanmundžom v hraničním demilitarizovaném pásmu vrcholnou mezikorejskou schůzku.

Prolamování ledů od olympiády

Oteplování vztahů KLDR s Jižní Koreou i USA začalo na zimních olympijských hrách, které se konaly na jižní straně Korejského poloostrova. Přestože prezident Trump tou dobou vyhlásil proti Severní Koreji nové sankce. Severokorejští představitelé nicméně v souvislosti s návštěvou her vyjádřili ochotu jednat jak se svým sousedem, tak s USA. Státy daly jako podmínku jednání už dříve nutnost zbavit se jaderných zbraní.

Obavy Japonska

Jisté obavy ohledně schůzky mezi USA a KLDR však projevilo Japonsko. To je naprosto přesvědčené o tom, že Kim zájem o jednání jen předstírá a denuklearizaci nemá v plánu. Japonci se rovněž bojí toho, že jejich zájmy v celé situaci budou upozadněny. Japonský premiér Šinzó Abe vyzval, aby Rada bezpečnosti OSN stále dbala na dodržování sankcí uvalených na KLDR. Dodal zároveň, že ho těší, že KLDR svolila k jednání o ukončení jejich jaderného programu.

Odborníci se domnívají, že Japonsko má strach z toho, že se Severní Korea vklíní do silného bloku, které Tokyo, Washington a Soul vytvořili. „První pochyby o spojenectví se objevily už při jednání Soulu a Pchjongjangu před olympiádou. KLDR z toho bude chtít maximálně vytěžit. Japonci se bojí, že Kim chce pouze dosáhnout zrušení sankcí, zbrojit ale bude dál,“ shodují se experti.

terezkaterka33333 ( 10. března 2018 23:06 )

Veľmi zlá dohoda, keď zločinec chce aby zbrane zrušil iba protivník. Dúfam, že to Kim nepodpíše. Keď, tak aj Amerika bez atómu.

Zobrazit celou diskusi