Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Je to útok na náš stát.“ Trump oznámil zavedení cel na ocel a hliník

Autor: ČTK, jmik - 
8. března 2018
22:50

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal dekret o uvalení cel na dovoz oceli a hliníku, které vstoupí v platnost za 15 dní. Výjimku přiznává Kanadě a Mexiku, další státy prý mohou následovat. Cla na dovoz oceli budou stanovena ve výši 25 procent, na dovoz hliníku deseti procent.

Trump v Bílém domě prohlásil, že USA byly roky, ba desetiletí vystaveny nespravedlivým obchodním praktikám. „Je to útok na náš stát, ocel je ocel, když není ocel, není země,“ řekl prezident. „Zavedením cel na hliník a ocel chráním americkou národní bezpečnosti,“ prohlásil a dodal, že „ve spolupráci se spřátelenými státy musíme projevit pružnost“.

Prezident cla zdůvodnil ochranou dělníků

„Budeme velmi féroví a velmi pružní, ale budeme chránit americké dělníky, jak jsem řekl během (předloňské volební) kampaně,“ komentoval Trump své rozhodnutí. Upozornil, že „má právo jít nahoru nebo dolů ve vztahu k jednotlivým zemím, právo zařadit nebo vyřadit jednotlivé státy“. Při rozhodování o výjimkách bude hrát roli i úroveň vojenských vztahů.

„Mnoho zemí, které v obchodu a vojenských vztazích zacházejí s USA nejhůř, je označováno za naše spojence,“ stěžoval si prezident.

Mexiko a Kanada budou mít výjimku

Obchodní vztahy s Mexikem a Kanadou budou předmětem jednání o Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA), které má začít počátkem dubna. Trump potvrdil, že obě země budou z celního rozhodnutí vyjmuty. Výjimka ale může skončit, pokud jednání o osudu NAFTA selže.

Podle agentury AP mají být země, jichž se zavedení cel týká, pozvány na jednání s americkou vládou. Pokud budou řešit ohrožení, které jejich vývoz představuje pro americké výrobce, a pokud dojednají „alternativní cesty“ urovnání problému, mohou být z uvalení cel vyjmuty. Trumpovo rozhodnutí může podle činitelů americké vlády projít „pružnými změnami“.

Brusel chce na nová cla reagovat

Prezident při podpisu dekretu oznámil, že USA jednají o obchodních vztazích s Čínou. „Nevím ale, jestli z toho něco bude,“ upozornil.

Evropská unie už ve středu oznámila, že je připravena na nová cla reagovat. Podle komisařky EU pro obchod Cecilie Malmströmové není jasné, jakou hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států by mohla unie představovat. Eurokomisařka zpochybnila, že jsou Trumpovy plány v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO). EU tak může aktivovat opatření k ochraně vlastního trhu, varovala.

 

terezkaterka33333 ( 10. března 2018 23:01 )

Hňup, iba vojna ho zaujíma. Kto bude s ním bojovať, samozrejme proti iným suverénnym štátom tomu bude robiť ústupky.

yokky ( 10. března 2018 00:40 )

mr.Trump, delate to dobre.good luck.👍👍👍👍👍👍

Antonin Blaha ( 9. března 2018 06:15 )

 Brusel bude reagovat?Jak?Rozplace se a bude prosit za odpusteni?🤐

Zobrazit celou diskusi