Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Německý ministr zahraničí končí, ztratil důvěru vedení sociální demokracie

Autor: base, ČTK - 
8. března 2018
10:31

Německo bude mít nového ministra zahraničí. Sigmar Gabriel (SPD), který ztratil důvěru vedení sociální demokracie, už diplomacii své země nepovede. Informoval o tom ve čtvrtek na Twitteru. Kdo ho nahradí, bude jasné v pátek, kdy vedení SPD oznámí jména všech ministrů, které vyšle do vznikající vlády velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

O budoucnosti osmapadesátiletého politika, který stál ještě začátkem loňského roku v čele sociální demokracie a ministerstva hospodářství, se dlouho spekulovalo. Na jednu stranu měl řadu zastánců, podle nichž byl Německu jako ministr zahraničí prospěšný, na druhou měl velmi napjaté vztahy s novým vedením své strany.

„Andrea Nahlesová a Olaf Scholz mě dnes informovali o tom, že nebudu součástí příští vlády,“ ukončil nakonec spekulace sám Gabriel, který se nikdy netajil tím, že by v ministerském úřadu rád pokračoval. V paměti mu podle jeho slov zůstane mimo jiné úspěšné úsilí o propuštění německých občanů zadržovaných nespravedlivě v zahraničí. Své straně, nové vládě i svému nástupci v čele německé diplomacie popřál hodně úspěchů při zvládání výzev, které je čekají.

Jako o možných nástupcích Gabriela v úřadu se diskutuje o dosavadním ministru spravedlnosti Heiku Maasovi nebo ministryni pro rodinu Katarině Barleyové.

Video  Berlín odhalil památník obětem teroristického útoku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Martin Haene, Lisle Moore - Nebula
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 8. března 2018 11:23 )

Pekny bastard, kdyby si nedal zmensit zaludek, tak by asi zdechnul. Nadaval na lidi, ze jsou splodina, neuznava jiny nyzor a rve o demokracii, Turecko je podle nej dobry a dulezity soused Nemecka.

Zobrazit celou diskusi