Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jíte krávy a vedete džihád lásky.“ Indie útočí na muslimy, křesťanům zas pálí kostely

Autor: AKu - 
24. března 2018
20:25

Indická vláda se v zájmu rostoucího hinduistického nacionalismu pokouší přepsat dosavadní výklad indických dějin. Jejím cílem je podle agentury Reuters dokázat, že indičtí hinduisté jsou přímými potomky původních obyvatel Indie. Krok vlády vyvolal obavy  hlavně u představitelů muslimské menšiny, kteří tvrdí, že se z nich tak mohou stát  občané druhé kategorie. 

Problému se v rozsáhlé analýze věnuje agentura Reuters. Podle ní tažení pravicové vlády premiéra Nárendry Módího za změnu výkladu indických dějin odstartovalo v polovině roku 2016, kdy za tímto účelem ustanovila speciální vědeckou komisi. Vědci měli podle svých slov pomocí archeologických pramenů a testů DNA dokázat, že indičtí hinduisté jsou přímými potomky původních obyvatel, kteří obývali Indii před mnoha tisíci lety, a že staré indické texty nepopisují mýty, jak se běžně předpokládá, ale historickou skutečnost. Nový výklad by se posléze měl stát součástí školních učebnic i akademického výzkumu.

Pokud vláda skutečně svoji vizi prosadí, pro představitele náboženských menšin by to znamenalo, že i oni by byli nuceni přiznat svůj hinduistický původ. Naplnil by se tak cíl hinduistických nacionalistů, kteří se snaží prosadit ideu, že pouze jejich náboženství je jedinou pravou vírou Indů.

Země je přitom známa svojí etnickou i náboženskou pestrostí. Podle zatím posledního sčítání lidu z roku 2011 se k hinduismu hlásí  79,8 % z přibližně 1,3 miliardy obyvatel Indie, 14,2 % jich vyznává islám, 2,3 % křesťanství, a 1,72 % připadá na menšinu sikhů. Dosavadní, obecně přijímaný výklad dějin tvrdí, že obyvatelstvo země je pestrou směsicí náboženství a etnik, která je výsledkem dlouhé řady migrací, invazí a náboženských konverzí.

Nyní by však byla role náboženských menšin v dějinách země zatlačena do pozadí, neboť podle nově prosazované koncepce jsou Indové pouze národem hinduistů a tudíž i Indie náleží pouze jim. Předseda indické muslimské strany AIMIM Asaduddin Owaisi uvedl pro Reuters, že jeho lidé „se ještě nikdy v dějinách nezávislé Indie necítili tak marginalizováni“.

Ministr kultury Mahéš Šarmá podle serveru Times of India popřel, že by cílem vlády bylo přepisovat dějiny nebo učebnice. „Komise se během svého funkčního období sešla dvakrát a dala různé návrhy ohledně důležitých historických nálezů indické kultury,“ uvedl. V rozhovoru pro Reuters však ministr údajně vyjádřil naději, že závěry komise si cestu do indických učebnic najdou. Sám by také chtěl, aby indické posvátné texty jako Rámájana byly považovány za historicky hodnověrné prameny, a nikoliv legendární eposy, jak je tomu dosud.

Indie se v posledních letech stala svědkem řady výpadů většinových hinduistů proti náboženským menšinám, často podporovaným místními politiky. Indičtí muslimové často čelí násilným útokům kvůli obviněním z prodeje a konzumace krav, které jsou pro hinduisty posvátné. Při těchto incidentech podle organizace Human Rights Watch bylo jen v roce 2017 zabito 10 lidí. Konspirátoři kromě toho viní muslimy z tzv. „džihádu lásky“, údajné snahy ženit se s hinduistickými ženami a přimět je tak konvertovat k islámu.

Útoků však nejsou ušetřeny ani křesťanské komunity. V posledních letech byly poškozeny či vypáleny kostely v Dilí, Bombaji a řadě dalších indických měst, dochází také k útokům na kněze i prosté věřící. Podle Amerického výboru pro mezinárodní náboženskou svobodu se postavení křesťanů v Indii od roku 2014 systematicky zhoršuje a dosahuje nyní podobné úrovně jako v Iráku či Afgánistánu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi