Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Cestovatelé, pozor. Srí Lanka vyhlásila kvůli násilným střetům výjimečný stav

Autor: ČTK, Mii - 
6. března 2018
11:24

Vláda Srí Lanky v úterý vyhlásila v zemi na deset dní výjimečný stav. Důvodem jsou násilné střety mezi buddhisty a muslimy, které má opatření omezit. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vládního mluvčího. Napětí v zemi podle ní rostlo celý uplynulý rok. 

Násilnosti vypukly ve městě Kandy, které leží v centrální části země. Vyvolala je smrt muže z většinového sinhálského etnika, který zemřel po napadení skupinou muslimů. Sinhálci poté v odvetě začali vypalovat domy a obchody příslušníků muslimské menšiny. Úřady již v pondělí v oblasti vyhlásily zákaz vycházení. Vláda tam vyslala vojáky a elitní policisty.

Nyní je na Srí Lance hlavní turistická sezona. Podle Asociace cestovních kanceláří ČR je v zemi několik set českých turistů. „Samozřejmě jsou mimo ty postižené lokality. Ta situace se tam opakuje už řadu let, není to něco, co by bylo velkým překvapením. Pozorně situaci monitorujeme,“ uvedl místopředseda asociace Jan Papež.

Ani české ministerstvo zahraničí zatím nezaznamenalo žádné problémy týkající se turistů. „Nikdo se na nás v souvislosti s tím neobrátil, že by potřeboval pomoc. Jedná se o lokální záležitost, která je pod kontrolou,“ řekla ČTK Irena Valentová z tiskového odboru úřadu. „Nicméně preventivně jsme cestovatele, kteří jsou registrovaní v systému DROZD, informovali zprávou sms o vyhlášení výjimečného stavu,“ dodala. Podle ní je v systému na Srí Lance registrováno 223 lidí. Všichni dostali informace, kam se mohou v případě nouze obracet.

Ministerstvo přesto neočekává, že by se situace nějak turistů dotkla. Pokud by se člověk chtěl dostat až do oblastí zasažených násilnostmi, musel by podle Valentové překonat několik policejních hlídek.

Posvátné město Kandy, kde je podle buddhistické tradice uložen Buddhův zub, jedna z nejcennějších buddhistických relikvií, je častým cílem turistů. Celé město je protkáno sítí buddhistických chrámů a od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO.

Muslimové a buddhisté: spory na ostří nože

Napětí mezi muslimy a buddhisty na Srí Lance postupně narůstalo během uplynulého roku, napsal Reuters. Některé radikální buddhistické skupiny muslimy obviňují, že se snaží obracet lidi na islám a že ničí buddhistické archeologické památky.

Buddhističtí nacionalisté zase protestují proti přítomnosti příslušníků muslimského etnika Rohingů, kteří na Srí Lanku uprchli před pronásledováním z převážně buddhistické Barmy.

„Na mimořádném zasedání vlády bylo rozhodnuto vyhlásit na deset dní výjimečný stav, aby se zabránilo šíření nepokojů do dalších částí země,“ řekl agentuře Reuters mluvčí srílanské vlády Dajasiri Džajasekara. „Rovněž bylo rozhodnuto tvrdě zasáhnout proti lidem, kteří podněcují násilí prostřednictvím Facebooku,“ dodal.

Zhruba 75 procent obyvatel Srí Lanky tvoří Sinhálci, z nichž valná většina vyznává buddhismus. Islám vyznává asi devět procent obyvatel Srí Lanky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Petr turm ( 8. března 2018 14:42 )

 Treti den v Kandy a naprosto v poradku. Navstivili jsme chram budhova zubu. Situace poklidna,bohuzel vse zavrene a na ulicich liduprazdno. To byl i dusledek toho,ze v chramu bylo minimalne turistu. Zitra z Kandy odjizdime. Myslim si,ze turiste nemuseji mit strach. Nas hotel mimo deni v centru mesta.

Petr turm ( 7. března 2018 14:45 )

Jsme stale v Kandy a situace je zde nyni poklidna. Zakaz vychazeni plati,ulice jsou liduprazdne. Pri projizdeni mestem je pozorovatelne,ze domy muslimu jsou vypalene,zavrene obchody. Zitra mame naplanovanou navstevu chramu Budhova zubu,uvidime jaka bude situace rano. Dle informaci od mistnich bude dnesni noc pravdepodobne hodne nasilna. V oblasti naseho hotelu je klid.

Petr turm ( 6. března 2018 15:38 )

Dobry vecer z Kandy. Sedime nyni v hotelu a nikde nic zasadniho nepozorujeme. Zadna strelba.

Zobrazit celou diskusi