Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brutální dohra sporu taxikářů a Uberu. Řidiči se vraždí a pálí zaživa

Autor: Mii - 
5. března 2018
22:50

Spor mezi tradičními taxikáři a řidiči alternativních aplikací typu Uber je v Česku zatím hlavně v rovině nadávek. V Jižní Africe oproti tomu zuří mezi těmito dopravci nefalšovaná válka. Řidiči jsou vražděni a bylo zaznamenáno několik případů, kdy byli upáleni zaživa ve svých vozidlech. Naposledy tu minulý týden zemřel mladý student pracující pro Taxify.

Nejnovější incident se odehrál ve městě Pretoria v Jihoafrické republice. Policie našla ve vozidle Chevrolet Aveo mladého muže, který byl upálen zaživa. Pracoval pro estonskou alternativní taxislužbu Taxify, obdobu Uberu. „Jak příčina ohně, tak motiv vraždy je stále předmětem vyšetřování. I identifikace muže bude chvíli trvat,“ uvedla policie v prohlášení.

I když vyšetřovatelé nemůžou před uzavřením případu dělat závěry, předpokládá se, že muž se stal obětí války mezi taxikáři a alternativními taxi aplikacemi. V Jihoafrické republice proběhlo během posledního roku několik vražd podobného rázu, policie navíc neustále dostává od řidičů Uberu a Taxify stížnosti, že jsou fyzicky napadáni.

K protestům proti těmto aplikacím dochází v řadě zemí světa. Například Francii, Maďarsku, Brazílii nebo Česku, kde taxikáři pravidelně blokují dopravu protestními jízdami. Požadují, aby všichni operovali pod stejnými podmínkami, například měli vozidlo vybavené taxametrem.

V jiných zemích jsou ale spory mnohem horší. Vážné fyzické potyčky nebo vraždy byly zaznamenány v Keni, Kostarice a Austrálii. Jihoafrická republika je pak na pomyslném vrcholu nejhorších událostí.

Ministerstvo dopravy je v šoku

Rodina upáleného muže se krátce po incidentu ozvala na sociálních sítích. Řidič se podle ní jmenoval Siyabonga Langelihle Ngcoo, bylo mu jen 21 let a studoval na místní technologické univerzitě Tshwane. U Taxify prý pracoval teprve několik dní a rád si užíval života, jelikož před dvěma lety prodělal těžkou nemoc.

Dojemný příběh se na internetu rychle rozšířil. Uživatelé Twitteru si mezi sebou začali šířit zprávy s koncovkou #JusticeForSiyabonga, ve kterých požadují co nejrychlejší nalezení pachatelů. To požaduje i tamní ministerstvo dopravy, které v prohlášení vyjádřilo soustrast rodině a uvedlo, že „je v naprostém šoku“.

Zobrazit celou diskusi