Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Už je to černé na bílém: Merkelovou oficiálně navrhl na kancléřku prezident

Autor: ČTK - 
5. března 2018
12:31

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v pondělí formálně navrhl Angelu Merkelovou na kancléřku. Spolkový sněm by ji na tento post měl již počtvrté za sebou zvolit 14. března. Merkelová, která znovu povede velkou koalici CDU/CSU a SPD, uvedla, že nová vláda musí začít brzy pracovat, protože ji čeká řada úkolů doma i na mezinárodní scéně. V této souvislosti zmínila třeba aktuální spory se Spojenými státy o cla nebo dlouholetý konflikt v Sýrii.

Volba třiašedesátileté političky kancléřkou, kterou umožnil kladný výsledek vnitrostranického referenda sociálních demokratů, by měla být bezproblémová, protože strany velké koalice ve Spolkovém sněmu disponují 399 mandáty z celkových 709.

Je teď dobré a důležité, že za pár dnů začneme, protože naše koaliční smlouva je v podstatě knihou plnou zadání a úkolů, které musíme splnit,“ poznamenala Merkelová. Občané Německa podle ní mají téměř šest měsíců po volbách nárok na to, aby se něco začalo dít. V Evropě je podle Merkelové potřeba silného hlasu Německa spolu s Francií a dalšími zeměmi, když jde o aktuální otázky obchodní politiky nebo řešení situace v Sýrii.

Merkelová už má jasno v tom, s kým z křesťanských demokratů se bude ve středu pravidelně setkávat na zasedáních vlády. O obsazení vládních postů v pondělí začala  jednat sesterská Křesťanskosociální unie (CSU), která by do Berlína podle německých médií měla nově vyslat svého šéfa Horsta Seehofera jako ministra vnitra a dosavadního generálního tajemníka strany Andrease Scheuera jako ministra dopravy. Ministrem pro rozvojovou pomoc zůstane Gerd Müller.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi