Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Tancuje na hrobě dvou mladých lidí.“ Po vraždě Kuciaka se Fico pustil do Kisky

Autor: ČTK, simao - 
4. března 2018
17:51

Situace na Slovensku zašla příliš daleko, lidé čelí aroganci moci. Myslí si to slovenský prezident Andrej Kiska, který dnes před občany předložil dvě možnosti - navrhl „rozsáhlou a zásadní rekonstrukci“ nynější vlády premiéra Roberta Fica, anebo předčasné volby. A to vše po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Fico Kiskovy návrhy rázně odmítl. A prezidenta obvinil, že se rozhodl „tancovat na hrobě dvou mladých lidí“.

Andrej Kiska své návrhy oznámil v nečekaném prohlášení, které přenášely televize v přímém přenosu z prezidentského paláce v Bratislavě. Nečekané bylo proto, že přišlo dříve, než bylo původně avizováno. Slovenský prezident měl k národu promluvit z veřejnoprávní televize v 19:40. Po něm však měly následovat dva další projevy a to Kiskovi hnulo žlučí...

„To poslední, co naše společnost nyní potřebuje, je politické divadlo na televizní obrazovce v podání nejvyšších ústavních činitelů,“ objasnil Kiska, proč se rozhodl zrušit své avizované večerní televizní vystoupení o situaci na Slovensku poté, co se po něm rozhodli promluvit z obrazovky i premiér Robert Fico a předseda parlamentu Andrej Danko.

Kiska: Věci zašly příliš daleko

Prezident uvedl, že s Ficem osobně hovořil o možných východiscích z vážné politické krize. „Ukázalo se však, že naše názory jsou rozdílné,“ řekl Kiska.

Video  Rakev spustili do hrobu, rozezněly se zvony. Při emotivním loučení se zavražděným Kuciakem tekly slzy  - Jan Jedlička, David Malík
Video se připravuje ...

„Dnes je nedůvěra lidí vůči státu obrovská, mnozí nedůvěřují orgánům činným v trestním řízení. Mnozí z osobní zkušenosti. A tato nedůvěra je odůvodněná. Překročily se hranice, věci zašly příliš daleko a není cesty zpět. Dostali jsme se do momentu, kdy vnímáme aroganci moci,“ uvedl Kiska ve svém projevu.

Vraždu Kuciaka prý vyšetřují ti nejlepší

Prezident rovněž požádal občany o důvěru ve vyšetřovatele, kteří případ vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky objasňují. „Jsem přesvědčený, že tento případ řeší nejlepší vyšetřovatelé a doufám, že vraždu dvou mladých lidí se jim podaří vyřešit. Chtěl bych proto poprosit lidi jako prezident republiky: Důvěřujte jim pro tuto chvíli.“

Nemůže prý zlehčovat atmosféru dusící zemi. Pocit nespravedlivého státu vidí jako téměř absolutní. I kdyby se ukázal jakýkoliv, třeba i náhodný motiv vraždy, velké množství lidí je nyní přesvědčených, že tragédie odráží slovenskou realitu. „To je strašná vizitka republiky po 25 letech existence. Něco špatného je pod povrchem. Něco špatného je v samých základech našeho státu,“ míní Kiska.

Kiska podle svých slov čekal týden, jaké kroky podnikne vládní koalice, aby obnovila důvěru lidí ve stát, avšak zdá se, že žádné řešení se nečrtá, žádný plán prezident nevidí, a proto se rozhodl začít jednat s politickými stranami, jak si představují budoucnost vlády. „Vidím dvě možnosti - rozsáhlou a zásadní rekonstrukci vlády, která by nepolarizovala společnost, anebo předčasné volby,“ prohlásil.

Fico se navezl do Kisky

Premiér Robert Fico vystoupil kvůli Kiskovi se svým projevem krátce po šesté hodině podvečerní. A začal pořádně zostra. Kiska podle něj přečetl prohlášení, „které zjevně nebylo napsané na Slovensku“.

„Toto jeho prohlášení má rukopis lidí, kteří absolutně neznají ústavněprávní tradice a pravidla na Slovensku a sledují úplně jiné cíle, než je stabilita naší země. Na rozdíl od pana prezidenta mi opravdu není jedno, jaký byl motiv zavraždění dvou mladých lidí. Šokovaly mě slova prezidenta, že i kdyby šlo o náhodný motiv, reflektuje to stav společnosti. Nemohu v žádném případě souhlasit s tím, co pan prezident v této souvislosti povídal,“ ohradil se Fico proti Kiskovi.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

„Návrhy prezidenta na totální rekonstrukci vlády spojenou s hlasováním o důvěře nové vládě jsou popřením výsledků demokratických voleb, které proběhly v roce 2016. Prezident se tímto prohlášením hlásí k opozici, která mluví o potřebě převratu na Slovensku,“ čertil se slovenský premiér. Upozornil, že předčasné volby by muselo odhlasovat minimálně 90 poslanců Národní rady.

Vrátil se však i k zavraždění Kuciaka a jeho milé. „Naším cílem je vyšetření tohoto brutálního činu a nebudeme - cituji známou socioložku - tancovat na hrobě dvou mladých lidí, jako to dělá opozice, média a dnes i pan prezident SR,“ dodal Fico.

Danko: Ať skončí vrah a objednavatel v pekle

Na Kiskův projev reagoval i předseda vládní SNS (Slovenská národní strana) a šéf parlamentu Andrej Danko. Podstatně umírněněji než premiér Fico, i když i on zapojil do svých slov emoce. „Respektuji rozhodnutí pana prezidenta. Když nevystoupil on, neudělám to ani já. Přesto chci říct pár myšlenek, které jsem měl připravené a současně se chci vyjádřit k dnešní výzvě prezidenta SR,“ říkal Danko na improvizované tiskovce. 

„Nedokáži si představit ten velký smutek a bolest rodičů, jejichž děti někdo minulý týden brutálně zavraždil. Veřejně vyhlašuji a upřímně si přeji, aby jejich vrah a objednavatel skončil v pekle. Vím, že moje slova nevrátí čas a ještě jednou chci upřímnou soustrast vyjádřit oběma pozůstalým rodinám. Sám jsem rodič a nedokáži si tu bolest představit,“ pokračoval Danko. 

Video  Pohřeb Jána Kuciaka: Zlomilo nás to, dopadnutí viníka je důležité, říká jeho šéf  - Tomáš Koníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Upozornil na to, že dle prvních informací policie souvisí vražda s Kuciakovou prací. Kuciaka označil za „poctivého novináře“. „Zkusme ale oddělit vraždu od politiky a stát od mafie, nedělejme závěry dřív, než budeme mít důkazy, protože to vede k anarchii,“ varoval Danko. 

„Ani ne 24 hodin od závažného trestného činu se na veřejnosti objevily zaručené zprávy a konstrukce o tom, kdo je viníkem,“ upozorňoval Danko a upozornil, že „najednou se vynořily desítky lidových vyšetřovatelů a soudců, kteří na rozdíl od policie přesně věděli, co se stalo“. 

Vyzval politiky, aby Kuciakovy vraždy nezneužívali pro své osobní cíle. „Pro mě je netvor ten, kdo spáchal tuto vraždu. Ale zlým člověkem je pro mě i ten, kdo tuto vraždu zneužívá a to pro jakýkoliv účel. Zlo plodí jen zlo,“ bouřil Danko a dodal: „Odmítám pošpiňování nevinných lidí, chci vyzvat všechny, aby svůj hněv obrátili proti skutečným pachatelům a objednavatelům, ale ty musí potvrdit relevantní vyšetřování.“

On sám chce prý udělat vše pro to, aby Slovensko nikdo neoznačoval jako mafiánský stát. K politické situaci na Slovensku pak dodal, že je nejdůležitější rozvaha a unáhlená rozhodnutí, často ovlivněná emocemi, nic nevyřeší.

Vyzval k podpoře vyšetřovacího týmu a policejního sboru a varoval před absurdními spojeními, intrikami a konspiracemi, které přilévají olej do ohně. „Jsem připraven vést dialog s prezidentem SR i předsedou vlády SR. Jsem připraven svolat mimořádný sněm Slovenské národní strany a vést konstruktivní politiku k tomu, aby vzniklá situace byla vyřešena,“ ujišťoval Danko.

MArnold ( 6. března 2018 00:05 )

Slovensky "úžerník" = česky "lichvář". To až budeš příště opisovat z Ficových notiček, aby se ti to nepletlo. No jinak nevím, jak Slováci trpí pod Kiskou. Asi tak, že Kisku zvou všude do světa, Zemana jen do Moskvy a Pekingu. Českým sportovcům musel na olympiádě gratulovat Kiska, protože Zeman ležel v Lánech v deliriu.

MArnold ( 5. března 2018 10:33 )

Jistě, když jeho velkomožnost Zeman "kreativně vykládá ústavu", jeho Zemanstapo chrochtá blahem, ale běda, jak si totéž zkusí Kiska!!!!!!

santikxauz ( 5. března 2018 02:34 )

Stejně hloupě jako Kiska by se choval Drahoš.

dinqous ( 5. března 2018 00:40 )

Pán Kiska, fandíme Vám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa