Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Další skandál „chlípné“ charity. Propustila ženu, kterou osahávala kolegyně

Autor: Darina Jíchová - 
3. března 2018
06:10

Bývalá zaměstnankyně filipínské pobočky charitativní organizace Oxfam se svěřila s tím, že se během práce stala obětí sexuálního obtěžování. Aimee Santosovou (45) její kolegyně osahávala. Případ se dostal až do rukou filipínské pracovní komisi, která nakonec rozhodla ve prospěch Santosové. A donutila Oxfam, ať jí vyplatí vysoké odstupné, informoval deník The Guardian.

Santosová řekla novinářům, že obtěžování a osahávání proběhlo v roce 2016. Když to podle jejích měřítek přesáhlo míru, rozhodla se jednat a ženu konfrontovat. Původně to chtěla vyřešit v soukromí, bez vědomosti společnosti, to se však nepodařilo. Poté, co případ dostala komise, ho rok vyšetřovala. Oxfam oficiálně oznámil, že incident prověřili a útočnici zařadili na černou listinu sexuálních násilníků.

„Byli pomstychtiví a chtěli se mě zbavit“

Santosová nabízí odlišnou verzi příběhu. Žena tvrdí, že ji společnost dohnala k rezignaci. „Byli extrémně útoční a pomstychtiví. Chtěli se mě zbavit,“ řekla. Podle komise se prý jednalo o „konstruktivní propuštění“, což v profesionální terminologii naznačuje, že byl zaměstnanec donucen podat výpověď, a potvrzuje to verzi Santosové.

Rozhodnutí Oxfamu ukazuje na to, že se postavili na stranu útočnice, která měla post nezbytný pro chod kanceláře. K oběti projevovali nepřátelství, chtěli ji  „vyštípat“ z práce. Svědectví Santosové přišlo v době, kde charity a humanitární organizace čelí obvinění ze sexuálního obtěžování jak mezi zaměstnanci, tak i mezi pracovníky a lidmi, kterým mají pomáhat. A získává tak punc „chlípné“ charity.

Oxfam uvedl, že od října propustil už 22 zaměstnanců, kteří byli obviněni ze sexuálního zneužívání. V únoru vyšlo najevo skandální chování pracovníků Oxfamu na Haiti, kde si měla skupinka mužů v roce 2010 platit prostitutky.

Vedení si chtělo nechat násilnici

Santosová řekla, že tenkrát nechtěla žádné otevřené vyšetřování, nechtěla do toho zaplétat společnost. Nejdříve se vše snažila vyřešit se ženou, která ji obtěžovala. Sjednala si schůzku na personálním oddělení, pozvala své kolegy a přátele a stejně tak i přátele pachatelky. Celou věc chtěla v tichosti uzavřít. „Řekla mi, že rezignuje a zaplatí mi za psychologa, ke kterému jsem po útoku docházela. Slíbila také, že přestane pít. Takhle to mohlo skončit,“ řekla.

Útočnice oznámila manažerům společnosti, že nebude prodlužovat svou pracovní smlouvu, protože slíbila, že z charity odejde. Po jejím prohlášení začalo vedení celou situaci řešit a kauzu nakonec předali pracovní komisi. „Bylo zahájeno vyšetřování, šikanovali mě i všechny, kteří se zúčastnili setkání, na kterém jsme vše vyřešili. Všechny nás suspendovali,“ uvedla Santosová.

Žena se snažila pomoct svým kolegům a podala oficiální oznámení sexuálního napadení. Dožadovala se, aby se případu ujala britská kancelář. Charita i komise se případem zabývaly zhruba rok. Oxfam uvedl, že útočnici zařadí na černou listinu. Santosová řekla, že po návratu do kanceláře jí vedení znepříjemňovalo práci. „Házeli mi klacky pod nohy, až mě dohnali k rezignaci,“ dodala.

Žena má dostat za újmu 13 platů

K výpovědi přidala kritický dopis, ve kterém uvedla, že jejich jednání bylo „sexistické a neprofesionální“. Manažery označila za manipulátory. Od Oxfamu přišla odpověď, že Santosová se pokouší očernit zaměstnance jejich společnosti, navíc ji odmítli vyplatit odstupné. Proto se rozhodla kontaktovat Filipínskou pracovní komisi, která rozhodla v její prospěch. Oxfam dostal nařízeno vyplatit Santosové plat za 13 měsíců náhradou za újmu, kterou jí způsobil.

Charita se brání tím, že „případ byl plně prošetřen, smlouva útočnice navíc skončila ještě před zahájením šetření a ona už nikdy pro Oxfam pracovat nebude“. Společnost rovněž oznámila, že rozhodnutí komise bere velmi vážně a bude se snažit, aby k podobným napadením už nedocházelo.

Oxfam usiluje o zlepšení

„Jsme si vědomi, že je před námi ještě mnoho práce, musíme zlepšit podmínky na pracovišti a zvýšit bezpečnostní opatření. Musíme najít způsob, jak řešit případy sexuálního násilí a zneužívání. Obětem je třeba zajistit podporu, kterou potřebují,“ uvedl Oxfam. Společnost ale odmítá, že by donutila Santosovou odejít: „Omlouváme se za utrpění, které jsme jí způsobili, naší záměrem rozhodně nebylo připravit ji o práci.“ Vedení filipínské pobočky podle britské centrály postupovalo spravedlivě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi