Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pomalé umírání. Zemětřesení v Papui-Nové Guineji odřízlo zasažené oblasti od pomoci

Autor: var - 
2. března 2018
16:18

Pět dní po zemětřesení o síle 7,5 stupně v tichomořském ostrovním státě Papua-Nová Guinea jsou stále nejpostiženější oblasti odříznuté od pomoci. Záchranné práce postupně začínají probíhat v zasažených oblastech. Podle Červeného kříže zhruba 2 tisíce lidí potřebuje neprodleně dodat zásoby. Tamní vláda vyhlásila stav ohrožení, uvedl zpravodajský server The Guardian. 

V Papui-Nové Guineji, kterou obývá sedm milionů lidí, jsou zemětřesení takřka běžná. Země leží v oblasti zvané Ohnivý kruh, kde se setkávají tektonické desky. Před rokem tady zaznamenali dokonce zemětřesení o síle 8,0 stupně. Dopady pondělních otřesů jsou však podle některých úředníků citovaných médii nevídané.

Podle organizace Červený kříž zhruba 2 tisíce lidí potřebuje neprodleně dodat potřebné zásoby. Agentura Reuters sdělila, že o život už přišlo 31 obyvatel a počet se pravděpodobně zvýší. Nejvíce postižených je ve městech Mendi a Tari, která leží 40 kilometrů od epicentra. Navíc zde jsou uzavřená letiště.

Naši občané žijí ve zničených vesnicích a pomalu umírají. Jediná cesta, jak je zachránit, je s pomocí vrtulníků, ale ty se sem dostávají jen těžko,“ sdělil William Bando, správce provincie Hela. Dvě hlavní zdravotnická střediska v regionu jsou poničená. 

Podle předsedy vlády Petera O’Neilla představuje zemětřesení „bezprecedentní katastrofu“. Vláda by podle jeho slov měla vyčlenit prostředky na obnovu poničených budov, jako například škol, nemocnic nebo letišť. 

Nedostatek informací

Vláda se chce také zasadit o dlouhodobou rekonstrukci, která by měla trvat čtyři roky, než se vše dá do pořádku,“ sdělil O’Neill.

Občané poničených oblastí mají omezený přístup k čisté vodě, poničené jsou silnice a elektrárny. „Silné zemětřesení poničilo a zničilo komunikační sítě a infrastrukturu, tudíž máme omezené informace o tom, jak jsou lidé postiženi a co potřebují,“ řekl šéf místního Červeného kříže Udaya Regmi. „Situace je riziková jak pro postižené lidi, tak pro záchranáře a dobrovolníky. Stále zjišťujeme více informací ohledně neštěstí,“ dodal.

Video  Zemětřesením poničené Mexiko pohledem českého novináře  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi