Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mlčení Melanie Trump: Jak získala vízum pro lidi s „mimořádnými schopnostmi“?

Autor: Darina Jíchová - 
4. března 2018
05:01

První dáma USA odmítla sdělit, jak se jí v roce 2001 podařilo získat vízum do Spojených států. Trumpová poprvé do USA přijela na turistické vízum v roce 1996, v zemi pracovala jako modelka a o pět let později získala pracovní vízum EB-1 Zelená karta. Novináři se na zelenou kartu první dámy už několikrát ptali, zvláště ve spojitosti s drsným postojem, který vůči imigrantům zaujímá její manžel prezident Donald Trump.

Zelené kartě EB-1 se někdy také říká „Einsteinovo vízum“ a je určené výhradně pro lidi „s mimořádnými schopnosti v oblasti vědy, umění, vzdělání, byznysu nebo atletiky“.

Prezident Donald Trump s manželkou Melanií Prezident Donald Trump s manželkou Melanií | Reuters

EB-1 vízum jí také vydláždilo cestu k získání amerického občanství v roce 2006. Sama Trumpová nikdy neuvedla, jak přesně se stala americkou občankou. V září roku 2016 poskytl právník jejího muže úřadům dopis, ve kterém podložil její legální pobyt v USA.

Rodiče první dámy USA Melanie Trumpové, Viktor a Amalija Knavsovi. Rodiče první dámy USA Melanie Trumpové, Viktor a Amalija Knavsovi. | reprofoto/twitter

V roce 2001 obdrželo EB-1 vízum pouze šest Slovinců. Před několika týdny se ukázalo, že na základě „řetězové migrace“ dostala Trumpová do USA své rodiče Viktora a Amaliju Knavsovy. Prezident Trump tuto praktiku označil za „zlo, které musí vymýtit“. Trumpovi právníci potvrdili, že první dáma i její rodiče jsou v USA legálně. Otázka, jak se Melanii podařilo získat prestižní pracovní vízum, ale zůstává. V létě 2016 oznámil Trump, že svolá tiskovou konferenci, která se bude tématu věnovat, zatím k tomu ale nedošlo.

Právníci se za Trumpovou zaručili

Trumpová před dvěma lety sdílela na Twitteru dopis od imigračního právníka, ve kterém bylo uvedeno, že úspěšně prošla procesem a její pobyt v zemi je naprosto legální. Žádné další podrobnosti ale nikdy nebyly zveřejněné. Do roku 2001 si Trumpová každý rok žádala o prodloužení standardního pracovního víza H-1B. Všichni žadatelé o zelenou kartu typu EB-1 musí doložit záznam o svých „mimořádných schopnostech“, na jejichž základě by jim měla být udělena.

Nejsou žádné informace o tom, jaké důkazy předložila. A i kdyby se jednalo o její modelingovou kariéru, vízum je určeno pro „úzké procento nadaných lidí, kteří vynikají nad všemi ostatními“. V rozhovoru pro jeden z lifestylových časopisů uvedla, že do USA přišla za prací. „Dařilo se mi tu, proto jsem se sem rozhodla přestěhovat. Jsem člověk, co dodržuje zákony, nikdy by mě nenapadlo být v USA bez víza, proto jsem o něj zažádala. Byl to dlouhý proces, ale nakonec se mi podařilo získat i občanství,“ řekla Trumpová.

Slovinci se Melanie nevzdali

I když Trumpová opustila své rodné Slovinsko, její krajané na ni rozhodně nezapomněli a z její popularity se snaží vytěžit, co se dá. Po celé zemi, ale zvláště ve městě Sevnica, kde vyrůstala, si lidé můžou koupit produkty, které nesou brand první dámy. K dispozici je salám a víno značky „První dáma“, med, na jehož etiketě je Melaniina fotka, a další výrobky.

Exodus z Bílého domu

Prezident se v současně době Melaniinou imigrací do USA nezabývá, má jiné starosti. Jeho tým, který pomohl s jeho zvolením, se pomalu rozpadá. Ve středu oznámila rezignaci jeho poradkyně a šéfka komunikace Bílého domu Hope Hicksová. Média se domnívají, že odchod souvisí s její výpovědí před výborem, který vyšetřuje vliv Rusů na prezidentské volby. Hicksová se přiznala, že ve prospěch prezidenta někdy lže. Proslýchá se, že Bílý dům opouští také generál H. R. McMaster. Generál Trumpovi radil v oblasti národní bezpečnosti. Prezident však zprávy o jeho odchodu popřel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

terezkaterka33333 ( 9. března 2018 08:03 )

Veľa rokov americká vláda vypisuje akciu Zelená karta a prijímá veľa cudzincov. Nikdy nebolo počuť, že to musia byť zvlášť nadaní ľudia.

mrdkazkrtka ( 4. března 2018 10:30 )

Co řešíte, proč neřešíte vopičáka nebo feťáka v předešlém úřadu - hňupové

kinki ( 4. března 2018 07:39 )

Suhlas. Clovek si tu Ameriku az prilis idealizuje. Vsade je clieb o dvoch korkach.Kazda krajina ma svoje plus, ale aj minus. Mne osobne je blizsia europska mentalita, ako to americke pozlatko.Ale to je vec vkusu.

kinki ( 4. března 2018 07:35 )

Ja si nemozem pomoct,ale ked vidim uces Melanie, mam vzdy pocit, ze na hlave ma posadenu chobotnicu z vlasov.

Zobrazit celou diskusi