Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat Berlusconiho na vrchol italské politiky může zmařit žena bez tváře

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. března 2018
12:12

Italové půjdou v neděli k parlamentním volbám, na pátek připadl poslední povolený den volební kampaně. Co do preferencí nejpopulárnější strana, protisystémové Hnutí pěti hvězd, pořádá navečer mítink v Římě. Příznivci středolevicové Demokratické strany se scházejí ve Florencii. V Miláně se pak koná shromáždění protiimigrační a euroskeptické Ligy severu, která je členem favorizované středopravé koalice.

Policie zakázala krajně pravicovému hnutí Forza Nuova (Nová síla), aby mezi povolenými demonstracemi hnutí na čtyřech místech Říma přecházely průvody. Předvolební kampaň doprovázely střety mezi krajní pravicí a krajní levicí, zejména po incidentu ve středoitalské Maceratě, kde neúspěšný kandidát Ligy severu nedávno postřelil šest cizinců černé pleti.

Prognózy před volbami

Třebaže je Hnutí pěti hvězd nejsilnější stranou, odpor k vytváření jakýchkoli koalic jeho šance shazuje. Analytici varují, že volby probíhající podle nového volebního systému mohou skončit patem. Předvolební průzkumy sice favorizují středopravou koalici, které vévodí bývalý premiér Silvio Berlusconi (81), ale ani toto uskupení pravděpodobně nepřesáhne 40 procent hlasů nutných k dosažení parlamentní většiny.

Všichni hlavní představitelé středopravé koalice se ve čtvrtek vůbec poprvé sešli ke společnému vystoupení před médii. Berlusconi překvapivě popřel, že by jeho strana Vzhůru, Itálie mohla vstoupit do široké koalice se stranami levého středu. Vůdčí postava Demokratické strany, bývalý premiér Matteo Renzi, zároveň v průběhu týdne varoval před možnou euroskeptickou koalicí Hnutí pěti hvězd a Ligy severu.

Úspěch Berlusconiho

Největší pozornost ale na sebe strhnul právě Berlusconi, který v minulosti sám sebe označil za politického Ježíše Krista. Italský multimilionář zažívá až zázračný návrat na výsluní. Jeho jméno je spojeno s mnoha skandály. Politik stanul více než dvacetkrát před soudem a byl odsouzen k několika letům odnětí svobody, nikdy ale do vězení nenastoupil. Byl obviněn ze zpronevěry, spolčení s mafií, křivopřísežnictví nebo z dětské prostituce. Berlusconi měl sex s nezletilou marockou zpěvačkou Ruby Rubacuori při sexuálních orgiích, tzv. bunga bunga.

Berlusconi obvinění popřel. Soud ho chtěl poslat na 7 let do vězení, ale rozsudek byl nakonec anulován. Těsně před volební nedělí to vypadalo, jako by všechny Berlusconiho „hříchy“ byly zapomenuty. Vypadá to, že koalice, kterou jeho strana vytvořila spolu se separatistickou a protiimigrantskou pravicovou stranou Liga Severu a neonacistickou stranou Bratři Itálie, má značnou podporu a měla by získat téměř 37 % všech hlasů.

Vše je odpuštěno a zapomenuto

Odborníci se domnívají, že letošní volby budou soubojem nováčků a veteránů. „Lidé Berlusconiho podporují, protože radši budou žít pod ďáblem, kterého znají, než pod někým novým. Dokud bude zdravý, vždycky předčí všechny ostatní. V roce 2011 odcházel z politické scény s obrovskou ostudou, v roce 2018 se vrátil s imagí poklidného děda a milovníka zvířat a Italové mu to věří,“ uvedl italský analytik Peter Ceretti. Lidé v něm prý spatřují stabilitu, po které touží. Mezi Italy si vysloužil přezdívku Rytíř.

Berlusconi má za sebou i první veřejné vystoupení. Před 800 svými příznivci promluvil v Miláně, byl oblečený celý v černém. Obličej měl ztuhlý po faceliftu a viditelná byla notná dávka make-upu.

Kritici poznamenali, že spíš než mesiáše Berlusconi připomínal mafiánského kmotra. V projevu ale „zabrnkal“ na správnou strunu a slíbil, že při zvolení nechá deportovat 600 tisíc migrantů, zvýší minimální penzi a zasadí se o zákon, který by ochraňoval oběti sexuálního násilí. Experti ale upozorňují veřejnost, že je nepravděpodobné, že svoje sliby dodrží.

Žena bez tváře

Do parlamentu za Hnutí pěti hvězd kandiduje i Piera Aiellová, která je jednou ze svědkyní v případu vedeném proti italské mafii. Politička byla svědkem vraždy svého manžela v roce 1991. Od zahájení řízení nesmí z důvodu vlastního bezpečí ukázat svou tvář. Ani to ji neodradilo od vystoupení na Sicílii. Dorazila s policejním doprovodem, hlavu jí zakrývala tlustá černá šála. „Z bezpečnostních důvodů vás musím požádat, abyste nefotili a nepořizovali záznamy mého projevu,“ vyzvala na začátek přítomné.

Protisystémové hnutí a Aiellová jsou na Sicílii velmi populární. Velký úspěch sklízí i její protikorupční postoj a návrh zpřísnění zákona proti politikům, kteří spolupracují s mafií. „Co je cílem mé kampaně? Chci ochránit lidi, jako jsem já. Lidi, co se rozhodli sebrat odvahu a vystoupit proti mafii. Musíme žít ve stínu a strachu, ohlížet se přes rameno. Jsme lidmi bez tváře a bez života,“ řekla.

Boj proti mafii

Aiellová byla vdaná za Nicola, syna mafiánského bosse Vita Atria. Jejich manželství nebylo šťastné, Nicoló ji bil a psychicky týral. On i jeho otec byli zavražděni znepřáteleným klanem. „Přišli k nám do restaurace a zabili ho, poznala jsem je, znali se s Nicolem od dětství. Manžela jsem nemilovala, ale o jeho vraždě jsem nemohla mlčet,“ uvedla Aiellová. Od té doby žije pod novou identitou, její výpověď už vedla k zatčení desítek mafiánů.

Giorga Meloniová a Silvio Berlusconi. Giorga Meloniová a Silvio Berlusconi. | Reuters

Bratři Itálie na straně Visegradské skupiny

Výraznou postavou voleb je i předsedkyně strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová. Politička je známá svým euroskeptickým postojem, po setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem se nechala slyšet, že co se imigrantů týče, preferuje přístup Visegradské skupiny, do které patří i Česko. „Stojíme se státy z Visegradské skupiny, které stojí proti islamizaci Evropy a proti politice Junckera a Merkelové,“ uvedla.

Sicílie je parazitický stát, tvrdil Salvini

Strana Mattea Salviniho Liga Severu získala překvapivě podporu i na Sicílii. Před několika lety ale Salvini označil italský stát za parazita, který vysává zemi. Politik se musel veřejně omluvit a už 3 roky na Sicílii nebyl. Salviniho v roce 2015 vítaly davy rozbouřených Sicilců, kteří po něm házeli vajíčka a rajčata. Ti samí lidé mu a jeho straně podle posledního průzkumu vyjádřili skoro 10 % podporu před nedělními volbami.

Silvio Berlusconi a Matteo Salvini. Silvio Berlusconi a Matteo Salvini. | Reuters

Nový premiér

Salviniho strana vstoupila do koalice s Bersluconim, je známé, že tito dva politici spolu nevycházejí. Kvůli volbám se ale domluvili a vytvořili favorizované uskupení. Pokud by středopravou koalici volilo přes 40 procent voličů, mohla by získat i parlamentní většinu a sestavit vládu. Berlusconi a Salvini se pro takový případ domluvili, že premiéra vybere ta úspěšnější strana. Kontroverzní politický matador se nyní ovšem premiérem stát nemůže. V roce 2013 byl pravomocně odsouzen za daňové úniky a šest let nemůže zastávat veřejné funkce.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi