Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česko podpořilo terorismus, hlásá Erdogan. Vnitro kauzu puštěného Kurda přezkoumá

Autor: tl, ČTK - 
1. března 2018
17:06

Úterní propuštění syrského Kurda Sáliha Muslima v Česku je rozhodnutí země, která podporuje terorismus. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek při své návštěvě Alžírska řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Muslim, bývalý spolupředseda syrské Sjednocené demokratické strany (PYD) byl zadržen 24. února v Praze na základě zatykače vydaného Ankarou kvůli jeho údajným teroristickým aktivitám. Český soudce ho 27. února propustil. Český ministr vnitra ve středu nařídil postup české policie v případě kurdského politika přezkoumat.

Turečtí politici na propuštění Muslima hned po verdiktu reagovali velmi ostře. Vicepremiér Bekir Bozdag hovořil o „jasné podpoře terorismu“ už v úterý.

Erdogan postup ČR přiřadil k údajnému pokrytectví Západu a dvojakému přístupu k boji proti terorismu. „Bohužel nejsou spravedliví… Česká republika je členem Evropské unie. Považuje unie PKK za teroristickou organizaci? Ano. Poskytli jsme dokumentaci a dokázali jsme, že je PYD s touto teroristickou skupinou spojená? Ano. Přesto tohoto teroristického vůdce propustili,“ řekl Erdogan.

„Proč jste ho zatýkali a pak propustili? Co se za 24 hodin změnilo? Toto propuštění Českou republiku dostalo do postavení země podporující terorismus… Neumějí to vysvětlit. Propuštění vůdce teroristů znamená podporovat terorismus. Jiné vysvětlení pro to není,“ dodal Erdogan.

Syrský Kurd Muslim. Není to ani turecký občan 

Muslim, Kurd ze Sýrie, patřil do loňska k vedení syrské strany PYD. Podle Ankary je tato strana napojená na tureckou separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), řazenou nejenom v Turecku, ale i jinde ve světě k teroristickým organizacím. Ankara Muslima viní z narušování jednoty a územní celistvosti státu, z vraždy, pokusu o vraždu a z ničení veřejného majetku.

Turecko na něj vydalo zatykač v listopadu 2016 v rámci vyšetřování pumového atentátu, při kterém v únoru téhož roku v Ankaře zemřelo 29 lidí. Muslim ale jakékoli zapojení do atentátu odmítl.

 

 

Nezadat ( 1. března 2018 17:22 )

Kurdovi bych dal do batohu semtex a kopl ho do Turecka.

zdenios ( 1. března 2018 16:24 )

Ten první z leva nechal ušít vojenský šat dítěti! A ten knírek by mohl mít kdykoliv tmavě černý! Takže je někde jiný člověk, kdo by mohl vládnout jen tou lidskou řečí?

barracuda.sro ( 1. března 2018 16:14 )

Od toho Tureckého pohanského psa a" Teroristy" to sedí.

Antonin Blaha ( 1. března 2018 15:50 )

 Co to ten blaznivy Osman zas mele?Pokud vim tak jeho synek obchodoval nacerno s ropou s ISIS,Kurdove byli jedini kteri s nimi opravdu bojovali a umirali.

Zobrazit celou diskusi