Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní záběry: Medvědici s mláďaty obklíčili vlci. Ubránily by se, říká odborník

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
1. března 2018
11:22

Medvědice, která se na slovensko-polském pohraničí probudila uprostřed zimy, zažívá v lese obrovské dobrodružství. Spolu s ní bloudí po zasněženém a mrazivém terénu i dvě mláďata. Vypadá to, že na další spánek už se nechystají. Lesníkovi se podařilo zachytit unikátní záběry toho, jak rodinku obkličují vlci, video uveřejnila TV Joj.

Natočené video obdivovali i tatranští ochranáři. Lesníci se původně domnívali, že medvědí rodinku jen ze zimního spánku něco vyrušilo a samice s mláďaty se přesune do nového brlohu. Na další spánek to ale nevypadá a medvědi bloumají po lese. Na svých potulkách narazili i na vlčí smečku.

„Nejednalo se o lov, ale jen o náhodné setkání. Medvíďata jsou dost velká, takže jsou schopná rychle vylézt na strom, medvědice by se vlkům ubránila,“ uvedl Emil Grobauer z Lesoochranárského seskupení VLK.

Video  Medvědici s mláďaty obklíčili vlci. Unikátní záběry natočil lesník.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Záběry jsou podle odborníků vzácné, jen málokdy se podaří zachytit medvědy, natož pak v interakci s vlky. Někteří však vyčítají lesníkovi, že je vyplašil svým křikem. „Měl počkat na to, jak se to vyvine. Neměl zasahovat, protože taková střetnutí jsou vzácná. Bylo by zajímavé vidět, jak by to dopadlo,“ dodal Grobauer.

Medvědy může ohrozit mráz

Ochranáři se shodují, že putování na konci zimy může být pro medvědy dost nebezpečné, protože mají málo tukových zásob a silný mráz je může ohrozit. „Jedinou potravou, kterou teď mají, je krmivo, co nosí lesníci do lesa. Když ji najdou, zůstanou už venku natrvalo,“ prohlásil Juraj Ksiažeg, strážce z Tatranského národního parku.

andorea ( 1. března 2018 11:54 )

Neměl zasahovat, protože taková střetnutí jsou vzácná. Bylo by zajímavé vidět, jak by to dopadlo,“ dodal Grobauer. ------- Až potká v lese ten pán vlka nebo medvěda, tak prosím taky nerušit.

Zobrazit celou diskusi