Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Pro prezidenta občas zalžu,“ přiznala Trumpova šéfka komunikace

Autor: Darina Jíchová - 
28. února 2018
20:30

Ředitelka komunikace Bílého domu Hope Hicksová přiznala, že někdy pro prezidenta Donalda Trumpa lže. Uvedla to během devítihodinového výslechu před zákonodárci. Trvá ale na tom, že v otázce ruského vlivu na prezidentské volby vždy říkala pravdu. Většinu otázek kongresmanů nicméně odmítla zodpovědět, zvláště pak ty, které se týkaly její práce na Trumpově kampani, napsal web deníku Daily Mail.

Šéfka komunikace Bílého domu přiznala, že jménem prezidenta občas řekne milosrdnou lež. Nestává se to podle jejích slov často. Dodala ale, že její výpověď o ruském vlivu na volby je pravdivá. Neuvedla, jestli se i další Trumpovi poradci uchylují ke lžím.

Skandál kolem Hicksové

Jméno Hicksové bylo v poslední době spojované se skandálem kolem Trumpova poradce Roba Portera, který rezignoval poté, co byl obviněn z domácího násilí. Hicksová a Porter spolu nějaký čas chodili, podle médií se ale pár nedávno rozešel. Hicksová odmítla poskytnout tisku jakýkoliv komentář o svém stání před Kongresem.

Člen parlamentního výboru, který vede vyšetřování ruského vlivu, Mike Quigley řekl novinářům, že Hicksová na řadu otázek odmítla odpovídat. „Nemyslím si, že z ní dostaneme nějaké odpovědi. Hicksová a další se řídí radou Bílého domu a mlčí,“ uvedl. Quigley se domnívá, že by pomohlo, kdyby byla Hicksová předvolána k soudu.

Pohrdání parlamentem

Další člen výboru, republikán Chris Stewart na rovinu sdělil tisku, že Hicksová „nemluvila“. Navíc její slyšení mělo proběhnout už v lednu, ale nakonec muselo být odloženo. Není jisté, jestli její vystoupení zákonodárce tak pobouřilo, jako výslech bývalého poradce Bílého domu Steva Bannona, který rovněž odmítl vypovídat. Výbor dokonce uvažuje o tom, že zahájí stíhání Bannona za pohrdání parlamentem.

Šéfka komunikace Bílého domu Hope Hicksová před budovou Kongresu Šéfka komunikace Bílého domu Hope Hicksová před budovou Kongresu | Reuters

Hicksová byla u toho, když Bílý dům připravoval prohlášení o setkání Donalda Trumpa juniora s prokremelskou právničkou Nataljí Veselnickou, která mu měla předat inkriminující materiály o Hillary Clintonové. „Ze schůzky nic nevzešlo,“ stojí v závěru prohlášení. Bývalý člen komunikačního týmu prezidenta Trumpa Mark Corallo sdělil tisku, že Hicksová měla uvést, že e-maily Trumpa juniora „se nikdy nedostanou na veřejnost“.

Bílý dům: Jako obvykle nebudeme odpovídat

Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová neodpověděla na dotaz, zda Hicksová dostala nařízeno, aby na určité otázky neodpovídala. „Jako obvykle na dotazy týkající se výpovědí jednotlivých pracovníků Bílého domu před parlamentním výborem nebudu odpovídat,“ řekla Sandersová, aby dodala: „Při vyšetřování ruského vlivu na volby s výborem plně spolupracuje a doufáme, že případ bude brzy uzavřen.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi