Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim Čong-un s otcem měli brazilské pasy s razítkem z Prahy. Počítali s pádem režimu?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. března 2018
16:06

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jeho otec Kim Čong-il mohli v 90. letech minulého století používat podvodně získané brazilské pasy k pořizování víz do západních zemí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pět západoevropských bezpečnostních zdrojů. Ve dvou pasech, jejichž kopie má Reuters k dispozici, je razítko brazilské ambasády v Praze; vydány byly 26. února 1996 na deset let.

„Pokoušeli se od cizích ambasád získat víza prostřednictvím brazilských pasů s fotografiemi Kim Čong-una a Kim Čong-ila,“ uvedl bezpečnostní zdroj pod podmínkou anonymity. To, že se skutečně jedná o fotografie obou Kimů, potvrdila speciální technologie porovnávání obličejů. „Dokazuje to, že Kimovi si připravovali možný plán útěku, kdyby došlo na pád režimu,“ soudí některé agentury.

KLDR mlčí, Brazílie vyšetřuje

Severokorejská ambasáda v Brazílii odmítla záležitost komentovat a brazilské ministerstvo zahraničí věc vyšetřuje. Podle brazilských zdrojů se původně jednalo o legální, nevyplněné dokumenty, které mělo vydat brazilské zastoupení v zahraničí. Západoevropské bezpečnostní zdroje tvrdí, že pasy s fotografiemi Kimů vystavené na jména Josef Pwag a Ijong Tchoi byly používány při podávání žádostí o víza do západních zemí. Není ale jasné, zda se tak podařilo nějaká víza získat, dodává Reuters.

Brazilský pas Kim Čong-ila Brazilský pas Kim Čong-ila | Reuters

Kimové mohli pasy využít k cestám do Brazílie, Japonska a Hongkongu, uvedly dále bezpečnostní zdroje. Japonský deník Jomiuri šimbun napsal v roce 2011, že Kim Čong-un přicestoval jako dítě v roce 1991 do Tokia na brazilský pas, tedy ještě před vydáním zmíněných dvou pasů.

Lživé informace

Pas s fotografií Kim Čong-una byl vystavený na jméno Josef Pwag a uvádí datum narození 1. března 1983. O nynějším severokorejském vůdci toho Západ příliš neví, a tápe i ohledně jeho data narození. Reuters odhaduje, že mu v roce vydání brazilského pasu bylo 12 až 14 let. Kim Čong-un absolvoval mezinárodní internátní školu ve švýcarském Bernu, kde předstíral, že je synem řidiče ambasády.

Pas jeho otce, který zemřel v roce 2011, byl vystaven na jméno Ijong Tchoi. Uvedené datum narození, 4. dubna 1940, skutečnosti neodpovídá. Kim Čong-il se narodil o rok později. Podle obou pasů se muži narodili v brazilském São Paulu, což samozřejmě také neodpovídá.

terezkaterka33333 ( 1. března 2018 23:06 )

Len špiniť a špiniť.

Zobrazit celou diskusi