Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Při znásilnění se moc necukejte.“ Pašeráci mají pro ženy na útěku rady k dobru

Autor: Darina Jíchová - 
27. února 2018
22:40

Příběh dvou svých reportérek Lillian Leposové a Nimy Elbagirové uvedla televize CNN. Ženy s pomocí kolegy uzavřely smlouvu s pašeráky lidí a v přestrojení za dvě bohaté Nigerijky si koupily cestu do Evropy. Nima Elbagirová zpracovala jejich příběh a vypověděla, jakých rad se jim od pašeráků dostalo.

Cesta Lillian a Nimy začala v jihonigerijském státu Edo. Ženy kontaktovaly pašeráky se svým přáním utéct ze země, muži si vzali nějaký čas, aby připravovali plán, jak je dostat do Libye a následně do Evropy. Sídlili v hotelu ve městě Auchi, který zároveň fungoval jako nevěstinec. Stát Edo se ukázal jako centrum všech pašeráků s lidmi.

Ráj pašeráků a nelidské podmínky

Každý rok se ze státu Edo vydávají desetitisíce uprchlíků. Většinou prchají před tíživou ekonomickou situací s nadějí, že v Evropě jim bude lépe. Jen omezený počet se ale dostane z Afriky, podle reportérek mnoho z nich nedorazí ani do Libye.

Během prvního setkání jim pašeráci oznámili, že budou muset zaplatit tisíce dolarů (desítky tisíc korun), aby se dostaly z Afriky. Cesta přes Středozemní moře prý bude stát ještě víc. Pokud uprchlíci nemůžou zaplatit, drží je pašeráci v nelidských podmínkách, odpírají jim jídlo a zneužívají je. Nakonec je prodají na aukci do otroctví, mladý muž vyjde tak na osm tisíc korun, dodaly ženy.

VIP balíček s kondomy

Leposová a Elbagirová si u pašeráků zaplatily VIP cestovní balíček, který obsahoval „bezpečnou“ cestu z Nigérie do Evropy za doprovodu průvodců a pašeráků. „Popsaly jsme jim naši situaci, snažily jsme se být vágní, ale trvaly jsme na tom, že se musíme dostat do Itálie, odkud bychom chtěly do Londýna. Pašeráky zajímaly jen peníze, na další detaily se neptali,“ řekla Elbagirová.

„Náš plán byl jiný, chtěly jsme uzavřít smlouvu s pašeráky. A jakmile bychom vyrazily na cestu, v nepozorovaném momentu jsme jim chtěly zmizet. Uzavřít dohodu bylo lehké. Pomohl nám producent CNN John Hassan, jednal jako náš „dealer“, tedy prostředník. Při příchodu do Libye jsme měly každá zaplatit zhruba 30 tisíc korun,“ sdělila reportérka.

Jeden z mála snímků, které se reportérkám CNN Lillian Leposové a Nimě Elbagirové podařilo zachytit během cesty s pašeráky. Jeden z mála snímků, které se reportérkám CNN Lillian Leposové a Nimě Elbagirové podařilo zachytit během cesty s pašeráky. | reprofoto/twitter

Hassan prý také působil jako garant jejich cesty, a pokud by ženy od dohody odstoupily, musel za ně zaplatit on. Pašeráci mu sdělili, že převoz žen je nákladnější, protože je musí víc chránit. „Osahávají je a znásilňují,“ komentoval to jeden z nich. V rámci VIP balíčku dostaly reportérky na cestu kondomy, to měla být jejich největší ochrana. Pašeráci jim řekli, že uprchlice si je normálně vozí s sebou i samy, a šokovalo je, že ony nebyly „připravené“.

„Když si s vámi muži užijí, pojedete druhý den

„Muži v Libyi nejsou ohleduplní, rozumíte? Zeptali se nás, když jsme řekly, že ano, smáli se,“ doplnily reportérky. „Máte štěstí, že jste ženy, muži na loď do Evropy čekají i půl roku, ale když se jim budete líbit a užijou si s vámi, můžete jet hned druhý den,“ dodal jeden z mužů. A reportérky zmínily: „Při znásilnění sebou moc necukejte, poradili nám.“ Sexuální násilí na ženách a dětech je na uprchlických stezkách běžné. Podle zprávy Unicefu se zhruba polovina dětí a žen stane během cesty do Evropy obětí znásilnění.

Lidi se pašují v ukradené lince MHD

„Jakmile jsme měly dohodnutou smlouvu, sešly jsme se s pašeráky v hotelu. Tam měla začít naše cesta. Okna v pokojích byla zabarikádovaná. Nic jsme nevěděly, nikdo nám nevysvětlil, jak to bude probíhat. Vzali nás na zastávku a z města jsme odjeli autobusem městské dopravy. Policie není schopná hlídat všechny linky a pašeráci jim v ukradeném autobuse lehce uniknou,“ popsala začátek cesty Elbagirová.

„Dveře byly zavřené zvenčí. Nevím, jestli chtěli zabránit našemu útěku, nebo aby se k nám někdo přidal. Při první příležitosti jsme utekly, Hassan na nás čekal, sledoval autobus. Pocítila jsem ohromnou úlevu, když jsem ho spatřila,“ přiznala reportérka. „Kdybychom byly skutečné uprchlice, čekala by nás z Auchi 14hodinová cesta do města Kano, pak další cesta do Agadézu v Nigeru a odtamtud už je jen kousek do Libye,“ uvedla.

„Jsem ráda, že tohle není náš osud, už jen těch pár hodin bylo strašných. Závěr našeho experimentu je ale jasný. Cestu do Evropy lze zařídit snadno a rychle, úřady nemají žádnou šanci tomu zabránit. Uprchlíkům ani s nějakým VIP balíčkem není zajištěna žádná bezpečnost,“ prohlásila reportérka.

Boj proti pašerákům

Prokurátorka státu Edo Yinka Omorogbeová vede tým, který bojuje proti pašerákům a překupníkům s lidmi. Za cíl si kladou zastavit obchod s otroky. „Jsme teprve na začátku našeho šetření, otevřených máme několik případů. Čekáme, až vláda schválí protipašerácký zákon. Náš cíl je jasný, musíme ho ale dosáhnout,“ sdělila reportérům CNN.