Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Záhadná smrt slovenských kamzíků objasněna: V žaludku měli poklad

27. února 2018
19:23

Slovenští lesníci vyřešili nebývalý úhyn kamzíků žijících v Tatrách. Původní otrava se nepotvrdila, kamzíci si kvůli změnám počasí lámali kosti. Neustáli led, který pokryl vrcholky hor. Pitva však v jejich žaludcích objevila neskutečné poklady. V žaludku měli bezoár. Kámen, který má mít léčivé schopnosti. Lidé po celém světě si ho cení více než zlata.

Během této zimy zemřelo na Slovenku nejvíce kamzíků za poslední půlstoletí. „Do dnešního dne jich je sedmnáct. Při pitvách jsme v jejich žaludcích objevili bezoár,“ řekl pro TVnoviny.sk jeden z lesníků.

Vzácný kámen

Bezoár vzniká několik let. Na obyčejný kámen, který kamzík spolkne, se postupně začnou nabalovat chlupy a jiné zbytky potravy. Po mnoha letech vzniknou jemné kameny. S nadsázkou lze říci, že v lidském těle vznikají podobné kameny ve žlučníku či ledvinách.

Bezoár však nebyl příčinou

Právě kvůli bezoáru byli v minulosti kamzíci v ohrožení. Ve velkém je totiž lovili pytláci. Kámen používali jako talisman, dokonce ho drtili na prášek, který měl pomáhat léčit choroby. Lidé věřili, že má zázračnou moc. Kdo bezoár vlastnil, byl boháčem. Kámen zná dobře dokonce i britská královna, je totiž součástí korunovačních klenotů.

Kamzíci v Tatrách umírali ve velkém zejména kvůli změně počasí. Zvířatům se stával osudným led, na kterém uklouzla. Docházelo k polámání kostí i roztržení orgánů.

jasnovidec01 ( 27. února 2018 20:16 )

kozí bobky jsou taky poklad a léčivé néééééééééé.

adamice ( 27. února 2018 20:14 )

Článek je snůška nesmyslů. A navíc jsou tam pravopisné chyby.

Zobrazit celou diskusi