Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristé unesli 110 školaček, pátrají po nich už i letadla s termovizí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. února 2018
20:40

Ministerstvo informací uvedlo, že 110 školaček v Nigérii je stále nezvěstných. Dívky zmizely minulý týden v pondělí během útoku islamistické teroristické skupiny Boko Haram na jejich školu na severovýchodě země, ve státu Yobu. Vláda po nich zatím bezúspěšně pátrá, do hledání byla zapojena armáda a letadla s termovizí, napsal deník The Guardian.

Před několika dny se objevila zpráva o tom, že dívky byly zachráněny, ukázalo se ale, že nebyla pravdivá. Minister informací Lai Mohammed uvedl, že školačky se stále pohřešují. O nalezení dívek původně informovalo zastupitelstvo státu Yobu.

„Informace nejsou ničím podložené. Dívky bohužel zachráněny nebyly,“ připustil ministr. Není to poprvé, kdy teroristé z Boko Haram napadli školu. V roce 2014 z města Chibok unesli na 300 dívek, jejich čin tehdy vyvolal obrovské pobouření.

Ke škole s těžkými zbraněmi a náklaďáky

Letos zaútočili na vesnici Dapchi, v pondělí 19. února přijeli s těžkými zbraněmi na nákladních autech natřených vojenskou kamufláží ke škole. Z budovy se ozývaly sporadické výstřely a ven vybíhali dívky a učitelé. Rodiče studentek stále mají naději, že se jim dcery vrátí domů, v roce 2014 se vládě podařilo vyjednat propuštění 200 dívek, osud zbývající stovky je ale dodnes neznámý.

Nigerijská vláda ještě nevydala oficiální seznam pohřešovaných a novináři mají spoustu protichůdných a nejasných informací. Není přesný ani počet unesených, poslední číslo 110 vzešlo z jednání ředitele školy a ministerstva školství.

Do pátrání se zapojila armáda

Pátrání po dívkách pokračuje ve dne v noci a zapojilo se do něj obrovské množství dobrovolníků i profesionálů. Zatím ale nemají žádné stopy. Bašir Manzo, otec jedné ze zmizelých dívek, řekl novinářům, že chybí nejméně 104 dívek.

Nejdřív se mluvilo o 50 školačkách, počet pohřešovaných se ale postupně zvyšoval. V neděli ministerstvo informací vydalo prohlášení, podle kterého měla škola celkem 906 studentů, z toho 110 z nich se pohřešuje.

Rodiče sestavují seznam pohřešovaných dívek. Pátrání po unesených školačkách v Nigérii stále pokračuje. Rodiče sestavují seznam pohřešovaných dívek. Pátrání po unesených školačkách v Nigérii stále pokračuje. | Reuters

„Podle našich záznámů zmizelo 104 dívek, mezi nimi i moje šestnáctiletá Fatima,“ uvedl Manzo a jménem rodičů dodal: „Tohle číslo jsme dali dohromady, my rodiče, kteří jsme od útoku neviděli své děti a nebyli jsme schopni se s nimi spojit. Řekli nám, že někoho našli, pak zase oznámili, že to není pravda. Nevíme, co si myslet.“

K Manzovi se přidal další z rodičů, Kačala Bukar. „Mé dceři Aishe je jenom čtrnáct, nemáme o ní žádné zprávy. Škola ani vláda nám nic neřekly, všude jsou tady vojáci. V Dapchi jsme nikdy neměli žádné bezpečnostní složky a najednou jsou ve vesnici stovky vojáků,“ řekl.

Prezident slibuje: Dívky najdeme

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari rodinám slíbil, že unesené dívky najdou a útočníky postaví před soud. Buhari označil čin teroristů za „národní tragédii“ a řekl, že přikázal armádě, aby se i s technikou aktivně zapojila do pátrání. „Omlouváme se za to, co se stalo, a sdílíme vaši bolest. Slibujeme, že naši vojáci najdou dívky a bezpečně je vrátí jejich rodinám,“ napsal prezident na Twitteru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi