Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Turecko požádalo Česko o vydání zatčeného Kurda. Jeho příznivci demonstrují v Praze

Autor: CTK, ivm - 
26. února 2018
11:41

Turecko oficiálně požádalo Českou republiku o vydání zatčeného kurdského politika Sáliha Muslima. Uvedl to v pondělí mluvčí turecké vlády Bekir Bozdag, jehož citovala agentura Reuters. Řekl zároveň, že Muslim bude v pondělí předveden před soud. Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová reagovala, že „ministerstvo spravedlnosti zatím žádné extradiční materiály neobdrželo“. Kvůli zadržení Muslima vyrazily v pondělí do pražských ulic zhruba dvě stovky jeho podporovatelů, kteří demonstrují před ministerstvem vnitra. Chtějí se dozvědět, zda byl vzat do vazby.

Muslima zatkla česká policie o víkendu na základě zatykače vydaného Interpolem na žádost turecké vlády. Ankara Muslima, který byl do loňska ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), zařadila před čtrnácti dny na seznam nejhledanějších teroristů. PYD je podle Turecka součástí turecké Strany kurdských pracujících, řazené k teroristickým organizacím.

Turecká agentura Anadolu předtím uvedla, že Ankara pracuje na žádosti o vydání s českými představiteli a tu že musí schválit soud a ministr spravedlnosti.

Anadolu také napsala, že turecké ministerstvo vnitra na Muslimovo dopadení vypsalo odměnu téměř milionu dolarů (asi 20 milionů korun). Podle agentury české úřady požádaly Turecko o dokumentaci potřebnou k rozhodnutí o extradici.

Demonstrace před ministerstvem vnitra

Případ Muslima vyhnal v pondělí do ulic Prahy zhruba dvě stovky jeho podporovatelů. Uspořádali pochod centrem, až dorazili k ministerstvu vnitra, kde demonstrují. Požadují informace a politikovo propuštění.

Kurdský lékař a podnikatel Yekta Uzunoglu, který se případem zabývá, ČTK řekl, že příznivci kurdského politika chtějí vědět, zde je muž ve vazbě. K pochodu k ministerstvu se podle něj sympatizanti zadrženého rozhodli, protože u pražských soudů se nedozvěděli, který z nich bude o dalším osudu zadrženého rozhodovat.

„Nevíme, kde se ten člověk nachází, kdo má o něm rozhodovat. Když jsem vyčerpal možnost být informován ze strany soudů, oba říkají, že s tím nemají nic společného, tak se chceme zeptat ministerstva vnitra, kde ten člověk je,“ uvedl Uzunoglu, který kvůli kauze přicestoval ze Švýcarska.

Podporovatelé zadrženého muže v různých jazycích požadují jeho osvobození. Skandují také hesla proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Někteří z nich mají kurdské vlajky. Na protest dohlížejí policisté. Další přesun zatím skupina neplánuje.

Pomáhali proti ISIS

Syrská kurdská Strana demokratické unie má ozbrojené křídlo, milice Lidové obranné jednotky (YPG), které se podílely v Sýrii na porážce teroristického Islámského státu. USA je považují za své spojence v tomto boji. V roce 2016 YPG v Praze otevřely své evropské zastoupení. České ministerstvo zahraniční k tomu tehdy uvedlo, že Česko takzvaný syrský Kurdistán ani žádnou jeho politickou reprezentaci neuznává. Pražská kancelář YPG ještě téhož roku svou činnost ukončila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mord ( 26. února 2018 17:18 )

vem si prášek šmudlo třeba se ti uleví chci aby jsi ještě chvilku vydržel a obveseloval svou nebetyčnou hloupostí

steelheart ( 26. února 2018 12:28 )

Kurda Turkům NEVYDÁVAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi