Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Zabijem ti rodinu.“ KLDR vydírá zběhy, aby platili, dochází jí peníze i jídlo

Autor: Darina Jíchová - 
24. února 2018
08:01

Mezinárodní sankce uvalené na Severní Koreu kvůli jejich jadernému programu si vybírají svou daň. Severokorejcům v podstatě dochází úplně všechno, od papíru přes potraviny až po paliva. Dopad přísných opatření pociťují zejména běžní lidé. Podle všech informací by Pchjongjang měl do října zcela vyčerpat svůj peněžní rezervoár, napsal deník The Telegraph.

Jihokorejská zpravodajská služba informovala svou vládu o situaci v KLDR. Jejich zpráva se zaměřila především na finance jejich severního souseda. Po zavedení sankcí byly zmraženy severokorejské zahraniční účty a byl zakázán dovoz veškerého zboží. Mnoho jihokorejských politiků se domnívá, že tíživá situace je důvodem, proč Kim Čong-un stojí o uvolnění napětí mezi dvěma Korejemi.

Čeká zemi další vražedný hladomor?

Zprávy o nedostatku, kterým lidí trpí, se objevují již od léta. Noviny dokonce mluví o dalším „Namáhavém pochodu“, referují tak o obrovském severokorejském hladomoru, který zemi postihl v letech 1995 až 1999 a při kterém zřejmě zahynulo až 3 a půl milionu lidí.

Největším problémem je nedostatek paliva. Bylo rovněž nahlášeno, že v KLDR musely být na 10 dní uzavřeny dvě největší elektrárny, které dodávají hlavnímu městu proud. Kvůli chybějícímu benzínu a naftě nemůžou na plný provoz pracovat uhelné doly. Nejen běžní lidé, ale i elita se tak musí vyrovnat s výpadky proudu a nedostatkem topiva. Dávky potravin na osobu byly zmenšené o polovinu, v zemi není k dostání bílá rýže a cena oleje na vaření drasticky stoupla.

KLDR řídí letadla po telefonu

S problémem se potýkají i oficiální státní noviny Rodong Sinmun, počet výtisků byl snížen ze 600 tisíc na pouhých 200 tisíc. Zemi totiž dochází zásoby papíru. Při návštěvě delegace KLDR na ZOH v Pchjongčchangu vyšlo najevo, že Severní Korea přišla o službu řízení letového provozu, protože nebyli schopní zaplatit pronájem telekomunikační družice.

Mezinárodní letiště Sunan tak musí používat běžnou telefonní linku, aby oznámili svému protějšku v Jižní Koreji Mezinárodnímu letišti Inčchon, že jejich letadla odletěla. KLDR však i přes všechny těžkosti odolává okolnímu tlaku a odmítá ukončit svůj jaderný program. Severní Korea se dál snaží shánět peníze a materiál, aby mohla ve zbrojení pokračovat.

Vydírání dezertérů

Čínská a japonská vláda pravidelně podniká zátahy na lodě plující do Severní Korey. KLDR se snaží z oblasti Východočínského moře nelegálně dovážet palivo, potraviny a další potřebné suroviny. Severokorejští zběhové dokonce nahlásili, že obdrželi několik zpráv, zřejmě od vlády, aby do KLDR poslali peníze, jestli chtějí, aby jejich příbuzní přežili.

Jeden z uprchlíků uvedl, že mu zavolali a oznámili mu, že jeho rodina ho prosí, aby jim poslal 168 tisíc korun. „Volající vyhrožovali, že zabijou moji rodinu,“ řekl nejmenovaný muž. Mnoho dezertérů žijících v Jižní Koreji poslalo domů balíčky s jídlem, domnívají se ale, že nikdy nedorazily, kam měly.

terezkaterka33333 ( 27. března 2018 12:37 )

Hlúpá propaganda. Je zaujímavé, že na všetkých fotografiach čo uvádzate vôbec nevyzerajú ľudia, že by hladovali, alebo boli nešťastní.

terezkaterka33333 ( 28. února 2018 22:47 )

Amerika má oveľa viac hladných a žobrákov. Kam sa hrabe na KĽDR. V minulom režime ani na Slovensku nebolo toľko chudoby, ako dnes. Zasa len špinavá ohováračka. Dobre, že nezverenia amerických bezdomovcov a nenapíšu, že je to z KĽDR. Tam ich asi nenájdú.

Zobrazit celou diskusi