Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Člen vedení Unicef rezignoval. Posílal ženám oplzlé textovky a hodnotil oblečení

Autor: ČTK - 
22. února 2018
22:59

Náměstek ředitele Dětského fondu OSN (UNICEF) Justin Forsyth rezignoval, uvedla dnes organizace v prohlášení. Stalo se tak poté, co vyšlo najevo, že tento Brit byl obviněn z nevhodného chování a poznámek vůči ženám v době, kdy ve vysoké funkci pracoval pro dětskou charitativní organizaci Save the Children. Forsyth podle serveru BBC News uvedl, že nechce, aby to, jak média píšou o jeho minulosti, poškodilo charitativní práci.

Forsytha v roce 2011 a 2015 obvinily tři ženy, že jim posílal nevhodné textovky a komentoval, co měly na sobě. Forsyth uvedl, že se již v té době těmto ženám omluvil. Případ podle něj organizace řešila prostřednictvím mediace a formální stížnost proti němu nikdo nepodal. Dodal, že se domníval, že kauza už je dávno vyřešená. 

Forsythova demise přichází krátce po odhalení médií, že pracovníci britské charitativní organizace Oxfam si na Haiti a v některých afrických zemích platili prostitutky. Jedna z manažerek Oxfamu v reakci na informace odešla z funkce a charita slíbila obvinění podrobně prošetřit. 

Před několika dny manžel zavražděné britské poslankyně Jo Coxové Brendan Cox opustil místa ve dvou charitativních společnostech poté, co veřejně vyšla najevo jeho obvinění ze sexuálního obtěžování několika žen. Jedno z nich se vztahovalo k jeho činnosti v Save the Children.

Haiti zakázalo činnost charity

Skandál má i charita na Haiti. Tamní vláda ve čtvrtek dočasně zakázala působení charitativní organizace Oxfam na území tohoto karibského státu. Zdůvodnila to vážnými pochybeními pracovníků charity, kteří čelí obvinění, že si najímali placené sexuální společnice a zneužívali oběti katastrof. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters. 

Britská organizace se kvůli odhalením týkajícím se nejen mise na Haiti, ale i v některých afrických zemích, dostala pod tlak od vlády v Londýně a obává se i odlivu přízně svých dárců. Její šéf Mark Goldring se více než týden po provalení skandálu omluvil za újmu obyvatelům Haiti a vyjádřil lítost i nad poškozením humanitárních projektů. 

Haitský ministr pro plánování a zahraniční spolupráci Aviol Fleurant dnes oznámil, že vláda pozastavuje činnost Oxfamu v zemi, dokud nerozhodne o tom, zda jsou či nejsou důvody k trvalému zákazu. Verdikt by podle ministra měl padnout do dvou měsíců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Dannero ( 22. února 2018 23:36 )

A lidi jim ty jejich orgie a mejdany financují a to nejsou jen charitativní organizace, jsou to často i vojáci OSN sexuálně zneužívající africké děti.

Zobrazit celou diskusi