Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Británii zasáhne „sibiřská stvůra“. Během pár dnů teploty klesnou o 25 stupňů

Autor: Darina Jíchová - 
22. února 2018
17:41

Velkou Británii zasáhne extrémní studená fronta. Sibiřský vítr s sebou přinese sněžení. Země si až doteď užívala na zimu poměrně vysokých teplot, v pondělí naměřili skoro 15 stupňů. S příchodem fronty, které meteorologové přezdívají „sibiřská stvůra“, klesnou teploty až o 25 stupňů a měly by se dlouhodobě udržovat mezi minus 4 až minus 10 stupni, informoval deník Daily Mail.

Začátek února byl v Británii neobyčejně teplý a teploty se pohybovaly okolo 14-15 stupni, ve čtvrtek se ale začíná  prudce ochlazovat. V pátek bude přes den pouze 6 stupňů a o víkendu už udeří tuhé mrazy. Důvodem je studená fronta, která do Evropy míří ze Sibiře. Meteorologové varují před hustým sněžením a námrazou. Sníh by kvůli mrazu neměl roztávat a odborníci předpokládají, že vydrží i na jihu Anglie.

Teplota klesne na minus 10 stupňů

Mrazivé počasí by mělo přetrvat až do poloviny března. Toto pondělí bylo nejteplejším dnem měsíce, v Cardiffu teplota vystoupala na necelých 15 stupňů. Do země se ale postupně vrací pravá „ruská“ zima. Ze Sibiře se na Británii a další části Evropy žene studená fronta a mrazivý vítr. Už o víkendu by ve Skotsku mělo být minus 10. Sněžit bude jak v Londýně, tak i na jihu země.

Denní teploty se od příštího týdne budou pohybovat kolem minus 4 stupňů, britští silničáři již vydali varování pro řidiče. Odborníci upozorňují, že náhlá změna by mohla vyvolat vlnu nachlazení. Nabádají lidi, aby nenechávali prochladnout své domy, teplota v bytě by neměla klesnout pod 18 stupňů. „Senioři, kardiaci a malé děti jsou náchylní k prochladnutí,“ dodal doktor Thomas Waite z týmu pro extrémní situace.

Meteorologové oznámili, že v některých zemích dojde až k 50 stupňovému teplotnímu rozdílu, na vině je podle nich náhle stratosférické oteplení. „Čekají nás slunečné dny, ale teplota bude neustále klesat. Teploty jen málokdy vystoupají nad nulou. Řidiči by si měli dávat pozor na ostré slunce, namrzlé silnice a přívalové sněžení. Nejchladněji bude na severu země, mrazy se ale udrží i na jihu a jihozápadu Británie,“ řekl meteorolog Oli Claydon.

Češi o víkendu čekají minus 20

Studená fronta z východu a severovýchodu zasáhne i Česko, teploty budou klesat až k minus 20 stupňům, očekává se i vlna sněžení. Nizké teploty vydrží až do příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav varuje před nárazovým větrem. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karlos107 ( 22. února 2018 19:52 )

Zato ze západu jdou samé dobré věci ... osle

Zobrazit celou diskusi