Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump chce po masakru vyzbrojit učitele, měli by prý zastřelit útočníka. Ti se brání

Autor: ČTK - 
22. února 2018
14:20

Středeční setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se studenty, mezi kterými byli i přeživší masakru na střední škole ve floridském Parklandu, bylo plné emotivních prohlášení a také hořkosti nad politickou neochotou omezit dostupnost zbraní. Kritice čelí i Trump, kterého fotografové zachytili se seznamem poznámek k diskuzi, ve kterém měl mimo jiné vypsáno několik empatických komentářů, jejichž úkolem bylo zdůraznit jeho soucit s oběťmi.

V pětibodovém seznamu měl prezident mimo jiné poznamenáno, aby se zeptal, co přítomní chtějí nejvíce vědět o incidentu nebo co je možné učinit, aby se cítili lépe. Vyjádření "poslouchám vás" bylo Trumpovým pátým bodem.

S rozpaky je hodnocen i očividný obrat v Trumpově postoji k omezení dostupnosti střelných zbraní. V úterý prohlásil, že by chtěl zakázat urychlovače střelby, které poloautomatické zbraně upravují na automatické, a nevyloučil ani zvýšení federálního omezení dostupnosti dlouhých střelných zbraní z 18 na 21 let.

Zvýšení věkové hranice důrazně odmítá mocná Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která stojí za Trumpem a kterou prezident podporuje. Prezident na setkání se studenty, kterého se zúčastnili i rodiče dětí, které při školních masakrech zahynuly, mimo jiné prohlásil, že ozbrojený učitel by mohl řádění střelce zastavit.

"Kdyby tam byl učitel, který to umí se střelnými zbraněmi, takoví lidé by mohli snadno a rychle útok zastavit," řekl Trump. Zároveň připustil, že tento plán, který podporuje zmíněná NRA, je kontroverzní, neboť by to znamenalo i konec zón beze zbraní, které u škol platí. Poté ale dodal, že tyto zóny na útočníky působí jako lákadlo.

Proti vyzbrojení učitelů se v debatě postavil Mark Barden, jehož syn zahynul v roce 2012 během masakru na škole v Connecticutu. "Učitelé již nyní mají odpovědnosti více než dost," uvedl Barden s tím, že jeho žena Jackie, shodou okolností učitelka, by něco takového nechtěla. "Nikdo o přestřelky ve škole nestojí," dodal.

Americká média v souvislosti s prezidentovými slovy o vyzbrojení učitelů či jiných pracovníků škol připomněla Trumpův tweet z května 2016 z prezidentské kampaně. Tehdy kritizoval svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou za to, že podle ní chce dát do škol zbraně. "Není to pravda!" napsal.

Při slovech Andrewa Pollacka, jehož 18letou dceru Meadow před týdnem zastřelil útočník na floridské škole, stékaly mnohým po tvářích slzy. "My jsme jako země zklamali naše děti," řekl s tím, že problémy se měly řešit hned po prvním masakru. "Mám toho kvůli své dceři po krk, už ji nikdy neuvidím," prohlásil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Peterjayo ( 22. února 2018 12:09 )

Ucitelov ozbrojit je podla mna blbost. Taku zodpovednost fakt nemozu mat, to potom vlastne tahaju 2 zamestnania naraz, ucitela a ochranku, pretoze potrebuje si spravit aj kurz na zbran. To by potom museli inkasovat dvojnasobne platy. A nikto by uz nesiel robit ucitela, ved to byvaju prave mierumilovni ludia, ktori chcu mat pokoj od dospelackeho sveta plneho zla, a venovat sa detom. Podla mna, proste skola by mala mat ochranku, alebo v kazdej skole by mal byt aj pritomny policajt. To by potom mohol zasiahnut behom 1 minuty, ked sa zacne niekde strielat.

Zobrazit celou diskusi