Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bouře odřízla 6 tisíc lidí. Ráj z Pána prstenů zatopila ničivá voda

Autor: CTK, ivm - 
21. února 2018
15:10

Na 6000 lidí zůstalo odříznuto od okolního světa v důsledku bouře Gita v zátoce Golden Bay, která je považována za jedno z nejhezčích míst na Novém Zélandu. Bouře na pobřeží poničila budovy a způsobila záplavy, její důsledky ale nebyly tak vážné, jak se předpokládalo. Tisíce domácností na Jižním ostrově Nového Zélandu ovšem nadále zůstávají bez dodávek elektřiny, uzavřené zůstaly ve středu také desítky škol, informoval zpravodajský server BBC News.

Silnici vedoucí do přístavního městečka Takaka zavalilo několik sesuvů půdy a přístav je po souši nepřístupný. Zprůjezdnění silnice potrvá několik dní. Úřady plánují, že asi tisícovku turistů a 5000 místních obyvatel budou zásobovat pomocí lodní dopravy. Lodě, případně vrtulníky či malá letadla, mohou být použity také k evakuaci, napsala dnes agentura AP.

„Nejhorší máme za sebou,“ hlásí z Nového Zélandu

Nový Zéland vyhlásil v úterý kvůli bouři Gita v několika oblastech Jižního ostrova mimořádný stav. Město Christchurch, které se obávalo rozsáhlých povodní, již mimořádný stav odvolalo. „Nejhorší máme za sebou,“ prohlásila Sarah Stuartová-Blacková z úřadu pro řešení přírodních katastrof.

Letiště se dál potýkají s náporem cestujících poté, co byla řada letů v úterý kvůli bouři zrušena. Na většině území Nového Zélandu ale již ve středu převládalo slunečné počasí, napsala agentura AP.

Cyklon Gita se v minulých týdnech přehnal přes Samou, Americkou Samou, Tongu a Fidži. Na některých místech vichr dosahoval rychlosti až 275 kilometrů za hodinu a na tichomořských ostrovech napáchal značné škody. Podle meteorologů se v této oblasti jedná o jednu z nejhorších bouří za posledních několik desítek let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi