Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Pila připravena,“ chlubil se vynálezce ponorky v sms. Pak novinářce uřízl hlavu

Autor: Darina Jíchová - 
21. února 2018
10:30

Dánský vynálezce a konstruktér Peter Madsen (47) obviněný z brutální vraždy švédské novinářky Kim Wallové (†30) měl pár dní před tím, než došlo k jejímu zabití, poslat sms své bývalé přítelkyni. „Vražedný plán v ponorce je připravený,“ napsal jí. Wallová na ponorku nastoupila 10. srpna a od té doby ji nikdo neviděl. Policie později objevila její rozřezané a zohavené tělo.

Madsen Wallovou pozval na první plavbu své podomácky vyrobené ponorky Nautilus UC3, novinářka o něm chtěla napsat článek. Muž byl po objevení jejího těla zatčen a vyslýchán, od srpna už několikrát svoji výpověď změnil.

Nejprve tvrdil, že o vraždě Wallové nic neví, dokonce vypověděl, že ji vysadil v přístavu a pokračoval v plavbě. Poté řekl, že její smrt byla nehoda. Uvedl, že na ni spadl poklop ponorky a on zpanikařil a její tělo rozřezal a vhodil do moře.

Zavražděná švédská novinářka Kim Wallová. Zavražděná švédská novinářka Kim Wallová. | Reuters

Obžaloba ale 23. ledna prohlásila, že Madsen měl vraždu předem naplánovanou a na palubu ponorky si přinesl všechny propriety. Wallovou udusil, nebo jí podřízl hrdlo, uspokojil se na jejím mrtvém těle a pak ho zohavil. Nakonec ji rozřezal, aby zakryl důkazy vraždy.

Svědectví expřítelkyně

Zprávu od Madsena předložila dánským vyšetřovatelům žena, jejíž jméno zatím zůstává utajeno. Podle posledních informací se ale jedná o jeho poslední přítelkyni. V jedné z sms uvedl, že má už připravenou pilu, nože, šroubováky, lepicí pásku i pytle. Žena dodala, že až do vraždy se s Madsenem denně vídala, nebo si alespoň volali. Řekla, že jeho zprávy ji dost „znepokojovaly“.

Dánský majitel ponorky Peter Madsen Dánský majitel ponorky Peter Madsen | ČTK

Celá jejich konverzace začala tím, že ho žena vyzvala, aby ji nějak namotivoval. Měla před sebou důležitý projekt, který neustále odkládala. „Napiš mi nějakou výhrůžku,“ požádala ho. „Napsal mi, že na ponorce připravil vraždu.“ Uvedla, že mu odepsala, že ji nijak nezastrašil a že se pořád nepustila do práce a že má vymyslet něco horšího. „Nechtěl jsem tě zastrašit,“ odepsal.  

Vyšetřovatelé uvedli, že pak se jejich komunikace změnila, měla mnohem drsnější a děsivější nádech. Madsen ženě popsal, jak vymyslí nějakou záminku a pozve si na ponorku někoho a pak ho zcela nečekaně napadne a zabije. Své oběti konstruktér referoval jako „ona“, od začátku chtěl tedy zabít ženu. Plánoval i mučení.

Obžaloba má jasno

Žena prohlásila, že ho tenkrát vůbec nebrala vážně a zprávy ignorovala, nakonec se ale rozhodla je předat policii. Madsen přiznal, že zneužil mrtvé tělo Wallové, ale stále trvá na tom, že její smrt byla nehoda. Přelíčení s Madsenem bude pokračovat 8. března, kdy bude souzen za „plánovanou vraždu, mučení, zohavení a zneužití lidských ostatků“. Prokurátor Jakob Buch-Jepsen uvedl, že celý případ je „velmi neobvyklý a extrémně brutální“. Rozsudek bude znám 25. dubna.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karelka ( 21. února 2018 13:03 )

Jestli s nim lezla do ponorky, musela si být jista minimálně sexem......

sores ( 21. února 2018 12:54 )

Umučit ho stejným způsobem jako vraždil on zrůda v podobě člověka.

amarok ( 21. února 2018 12:42 )

Upadnout na pilku může snad každý ne?

villon ( 21. února 2018 11:46 )

A vida, cherchez la femme! Pěkná potvora, potřebuje namotyvovat, tak si objedná u kámoše vraždu. MeToo!!!

Monikay ( 21. února 2018 11:31 )

Hlavně ať seženou dostatek důkazů na tuhle stvůru. Stejně dostane v nejhorším doživotí. Škoda že takovýto člověk nikdy nepocítí tu samou hrůzu kterou té ženě způsobil. Moc s novinářkou soucítím, musel to být horor být s ním sama v takové chvíli.

Zobrazit celou diskusi