Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump chce po masakru zákaz úpravy pušek na samopaly. Zvažuje i vyšší věk pro držení zbraně

Autor: ČTK, vei - 
21. února 2018
07:24

Kvůli stále častějším útokům s automatickými zbraněmi, chce americký prezident Donald Trump prosadit velké změny. V úterý oznámil, že chce v USA zakázat úpravu pušek na automatické zbraně, s kterými lze za minutu vystřelit několik set nábojů. Podle sdělení Bílého domu Trump také přemýšlí nad tím, že by zvýšil věk, od kdy mohou Američané zbraň vůbec držet. Informovala o tom agentura Reuters. Minulý týden po řádění devatenáctiletého mladíka na floridské střední škole zůstalo na místě 17 mrtvých studentů a vyučujících. Právě poté se v USA opět rozhořela debata o nutnosti více regulovat prodej zbraní.

„Před chvílí jsem podepsal dokument, který žádá generálního prokurátora, aby navrhl zakázat součástek, se kterými lze z legálně držené zbraně vytvořit samopal,“ uvedl Trump.

Podle agentury Reuters by americký prezident takto obešel Kongres, kde podobný legislativní návrh zatím neprošel, a to navzdory loňskému masakru v Las Vegas, při kterém útočník automatickou puškou zabil 58 lidí.

Snahy zavést přísnější pravidla při prodeji střelných zbraní byly dosud v USA marné, přestože řádění zběsilých střelců v zemi jen za posledních několik let zaplatily životem desítky lidí. Sám prezident omezení prodeje zbraní dosud nikdy nakloněn nebyl a netajil se podporou Národní asociace držitelů zbraní (NRA), mocné lobbistické organizace, která Trumpa podporovala ve volební kampani.

Zbraně jen pro starší

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová v úterý zároveň uvedla, že Trump zvažuje zvýšit minimální věkovou hranici pro koupi pušek v USA. Zřejmě jde o reakci na incident z minulého týdne, kdy devatenáctiletý útočník na floridské střední škole zastřelil 17 lidí.

Bílý dům v pondělí oznámil, že Trump podpoří zpřísnění systému bezpečnostních prověrek pro kupce zbraní.

Video  Zhrzený student vraždil bývalé spolužáky. 17 obětí při střelbě na Floridě  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Přestože nejnovější kroky stále nesplňují požadavky aktivistů bojujících za zpřísnění zákonu o držení zbraní, podle agentury Reuters reprezentují jistý posun v postoji prezidenta, který se během své volební kampaně v roce 2016 těšil podpoře zbrojní lobby.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi