Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skandál Oxfamu houstne: Šéf charity prý ututlal sexuální útok a vyhodil jeho oběť

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. února 2018
20:05

Výkonný ředitel charitativní společnosti Oxfam Mark Goldring je vyšetřován ve spojitosti případu sexuálního napadení jedné z pracovnic organizace, Lesley Agamsové. Ta v roce 2010 podala oznámení na svého kolegu, který ji měl napadnout. Vypadá to, že Oxfam pochybil a místo toho, aby celou situaci předal do rukou nezávislým vyšetřovatelům, radši Agamsovou propustil. Navíc Goldring interním šetřením pověřil obviněného násilníka, napsal deník Daily Mail.

Co je naprosto nepochopitelné, je to, proč interní vyšetření svěřil Goldring manažerovi, který v případu figuroval jako útočník. Goldring pak ještě podpořil jeho rozhodnutí Agamsovou propustit. Žena zasvětila svůj život charitě a v roce 2010 vedla misi v Nigérii. Její „vyhazov“ jí ale zavřel dveře do mnoha humanitárních organizací. Včera vedení Oxfamu oznámilo, že Goldring bude vyslýchán kvůli tomu, jak před osmi lety vyřešil případ Agamsové.

Zdiskreditovaná Agamsová

Goldring se prý Agamsové omluvil, hluboce litoval toho, čím si musela projít. Současně jí ale oznámil, že rozhodnutí Oxfamu je finální a organizace se s ní bude muset rozloučit. Na situaci upozornil Marc Wegerif, který před dvěma měsíci z charity odešel. Podle něho organizace Agamsovou „bezdůvodně zdiskreditovala“.

Lesley Agamsová. Lesley Agamsová. | reprofoto/twitter

„Jak mohli svěřit šetření případu sexuálního přestupku do rukou údajného násilníka? Bez toho, aby byly přizvány další týmy zabývající se třeba bezpečím pracovníků, nebo tým gendrové spravedlnosti? Jejich jednání nechápu. Nevím, jak to mohl Goldring dopustit,“ uvedl Wegerif. Případ Agamsové se připojil mezi dalších 26 pochybení Oxfamu, ze kterých se Goldring v úterý zpovídal před Výborem pro mezinárodní rozvoj.

Premiérka Theresa Mayová označila chování pracovníků charity za „úděsné“. Dodala, že je naproto pobouřená tím, čeho se dopustili, ať už na Haiti nebo jinde: Placení prostitutek, šikana a zastrašování svědků, zneužívání finančních zdrojů určených na pomoc potřebným. Teď se k tomu navíc přidalo ututlávání sexuálního napadení. Podle britského tisku se skandál kolem Oxfamu každý den zvětšuje a brzy „začnou padat hlavy“.

Oxfam přišel o důvěru

Lidé navíc v charitu ztratili důvěru a na 7 tisíc osob stáhlo své pravidelné finanční příspěvky. Řady jejich vyslanců začaly opouštět slavné osobnosti, v první řadě to byly britská herečka Minnie Driverová, senegalský hudebník Baaba Maal a nositel Nobelovy ceny za mír za rok 1984 Desmond Tutu.

Goldring na koberečku

Goldring se dnes před výborem britských zákonodárců omluvil za škodu způsobenou obyvatelům Haiti, ale také humanitárním projektům obecně. Skandál kolem obvinění, že pracovníci Oxfamu platili prostitutky z peněz charity a zneužívali oběti katastrof, podle něj mohl poškodit podporu veřejnosti pro projekty humanitární pomoci.

Od zveřejnění obvinění týkajících se členů mise na Haiti po zemětřesení v oblasti z roku 2010 nahlásili pracovníci Oxfamu 26 aktuálních i starších incidentů, přičemž 16 hlášení přišlo od osob působících mimo Británii.

„Omlouvám se, my všichni se omlouváme, za škodu, kterou Oxfam způsobil jak lidem na Haiti, tak také širším snahám o pomoc a rozvoj tím, že jsme možná oslabili podporu veřejnosti,“ citoval Goldringa zpravodajský web BBC. Další dvě členky vedení Oxfamu, Caroline Thompsonová a Winnie Byanyima, uvedly, že se stydí za to, co se na Haiti stalo.

Roland van Hauwermeiren Roland van Hauwermeiren | reprofoto/twitter

Omluva pro haitskou vládu

V pondělí se zástupce Oxfamu formálně omluvil haitské vládě a předložil jí zprávu o interním vyšetřování členů tamní mise v roce 2011. Z upravené verze poskytnuté tentýž den médiím vyšlo najevo, že v důsledku aféry opustilo operaci na Haiti sedm lidí: tři rezignovali a další byl propuštěn za to, že se stýkali s prostitutkami v prostorách Oxfamu (zpráva nevylučuje, že prostitutky mohly být nezletilé), dva byli propuštěni za šikanu a zastrašování a jeden za to, že „nedokázal ochránit pracovníky“.

Z Haiti tehdy odešel také šéf tamní mise Roland van Hauwermeiren, proti němuž se tento měsíc objevila obvinění z nevhodného chování také v souvislosti s jeho působením v Čadu a Libérii. Ve zprávě o vyšetřování se píše, že 68letý Belgičan se přiznal ke styku s prostitutkami, ačkoli minulý týden veřejně odmítl, že by někdy platil za sex.

Humanitární sektor čeká důkladné vyšetřování

Prezident Haiti Jovenel Moise se o víkendu nechal slyšet, že Oxfam i další humanitární organizace, které v tomto karibském státě po masivním zemětřesení v lednu 2010 působily, tají prohřešky svých pracovníků. Vedení Oxfamu to dnes odmítlo, avšak jeho přístup ke skandálu na Haiti momentálně prošetřuje britský úřad pro dohled nad charitami Charity Commission. Důkladné vyšetření sexuálního obtěžování v humanitárním sektoru pak ohlásil také předseda parlamentního výboru pro mezinárodní rozvoj Stephen Twigg.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi