Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevěsta ISIS Linda (17) unikla trestu smrti. Vraždění nevinných nelituje, tvrdí zdroj

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. února 2018
13:34

Irácký soud v neděli poslal sedmnáctiletou Němku na šest let do vězení za členství v teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) a nelegální překročení hranic. Linda Wenzelová ze saského Pulsnitzu utekla do Iráku s cílem přidat se k ISIS, když jí bylo 15 let. Irácké síly ji zadržely loni v létě při osvobození Mosulu. Starostka Pulsnitzu označila dívku za normální školačku, uvedla agentura DPA.

Soud Lindu odsoudil k pěti rokům za mřížemi za členství v teroristické organizaci a k dalšímu roku vězení za to, že do Iráku přišla nelegálně. Hrozil jí nicméně až trest smrti, připomněl tisk. Dívku bezpečnostní složky objevily v červenci v troskách při osvobozování Mosulu. Spolu s ní bylo zadrženo několik žen, včetně tří dalších Němek.

Setkání s matkou:

Linda uprchla ze svého domova v Pulsnitzu, který leží asi 35 kilometrů severozápadně od severočeského Šluknova, přes Turecko předloni. Předtím konvertovala k islámu a na internetu navázala kontakt s čečenským bojovníkem IS, kterého si po příchodu do Iráku vzala. Čečenec při bitvě o Mosul zemřel.

Pracovala v rámci „morální policie“

Linda v rámci ISISu pracovala pro takzvanou „morální policii“, která dohlížela na to, že ženy pod nadvládou ISISu dodržují náboženské zákony, chodí správně oblékané a neopouští dům bez doprovodu mužských rodinných příslušníků. Ženám, které tato pravidla porušily, hrozily tresty v podobě bití.

Německá školačka Linda Wenzelová (17), která se přidala k ISIS, těsně po zadržení. Německá školačka Linda Wenzelová (17), která se přidala k ISIS, těsně po zadržení. | reprofoto/twitter

Po zadržení Linda propukla v pláč a řekla, že chce pouze domů. Uvedla, že za ISIS nikdy nebojovala a po smrti svého manžela skoro neopouštěla dům. Berlín podle médií chce, aby si dívka mohla svůj trest odpykat v Německu. Zda se tak stane, ale není jisté, jelikož Irák s Německem dohodu o vydání vězňů nemá. Starostka Pulsnitzu řekla, že Linda byla „docela normální školačka,“ která se pohybovala v normálním prostředí. Ve školní třídě podle ní nebyla izolovaná.

Vzkaz pro německou policii

Během vyšetřování vyšlo najevo, že Wenzelová je autorkou zprávy, která je adresovaná německé policii. „Protože vím, že tohle budou číst všichni drazí strážníci a státní policie, chtěla bych těm všivým psům vzkázat pár slov: Přijdou další a další útoky,“ měla napsat. Zdroj, který má přístup k informacím německých zpravodajských a bezpečnostních složek, uvedl, že se domnívají, že dívka svých činů, které spáchala v rámci ISIS, nelituje.

V roce 2014 se Islámskému státu podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku. O tři roky později přišel ISIS prakticky o veškeré území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Na začátku prosince Irák po třech a půl letech bojů ohlásil definitivní porážku ISISu. Radikálové v zemi nicméně dále páchají krvavé útoky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 23. března 2018 12:52 )

Az ji otrne, tak se tam vrati. Tohle se nezmeni.Neni to Nemka, pochazi z byv. Jugoslavie, z Bosny.

majojo ( 20. února 2018 19:18 )

Roztomilé děvče: Zničila jsem si život, propukla v pláč. Řve mrcha sama nad sebou. Kolika lidem ze svého okolí ho zničila víc? Jo a ikdepak si odsedí těch šest let? Doma nebo v Orientu? S tou naší pašeračkou se v Pákistánu takhle ne,serou.

majojo ( 20. února 2018 19:13 )

Tak zrovna takovejmhle sviňkám by se to dít nemělo. V tomhle zase bublá krev čistokrevnejch nácků. Zrušit - a po ptákách. Ta její lítost je pro srandu králíkům.Jak asi vypadne z toho krimu po šesti letech? Proškolená a ještě zavilejší.

Zobrazit celou diskusi