Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na nesmrtelnost se mohou těšit už dnešní bohatí padesátníci, tvrdí futurolog

Autor: tl - 
20. února 2018
06:20

Lidé narození po roce 1970 už budou mít možnost žít navždy, tvrdí to aspoň britský futurolog Ian Pearson. Cest, jak toho dosáhnout, je podle něj víc. Jednou je genetické inženýrství, které podle něj bude moci zastavit či dokonce zvrátit stárnutí buněk. Vývoj na poli umělé inteligence pak směřuje k tomu, že by „uložené“ lidské vědomí mohlo dál žít ve zcela umělých tělech - androidech (robotech s podobou člověka). A do třetice by člověk mohl „dožívat do nekonečna“ ve virtuálním světě. 

Nesmrtelnost dodnes patří především do náboženství, mytologie či science-fiction. V posledních letech se však problematikou udržení života na teoreticky neomezenou dobu zabývá řada vědců. A na základě posledních výsledků, k nimž vědci zatím dospěli, to půjde už hodně brzy, tvrdí Pearson, futurolog z Ipswiche, chlubící se mimoto více než tisícovkou vynálezů.

„Nesmrtelnost je něco jako svatý grál medicíny. A podle mě vědci zhruba do roku 2050 překonají všechny zásadní problémy spojené s udržením lidského života,“ citoval Pearsona, autora sedmi knih a vizionáře známého z pořadu britské televize, list Daily Mail. „To už bude možné si prodloužit život neomezeně. Jenže pozor, bude to drahé a peníze na to bude mít jen hodně málo lidí,“ dodal. Finančně únosné to pro britskou vyšší střední třídu podle něj bude až o deset let později.

Je libo žít navždy jako devadesátník?

Jako hlavní klíč k obelstění smrti vidí Pearson použití genetického inženýrství k obnově či výrobě „náhradních dílů“ lidského těla. Navíc vědci dnes už hodně pokročili ve zpomalení stárnutí buněk lidského těla, a někteří odborníci dokonce věří, že se podaří dospět až k jejich mládnutí. „To je samozřejmě klíčový problém. Asi nikdo nechce žít navždy ve zdevastovaném těle devadesátníka - ale pokud by šlo omlazovat tělo na třicet let, tak už to zní hodně zajímavě,“ podotkl Pearson.

Jako pravděpodobnější variantu nesmrtelnosti však vidí to, že naše vědomí opustí selhávající tělo a přemístí se do nějaké umělé skořápky. „Než se nám podaří ovládnout procesy mládnutí, budeme schopni uložit naši mysl na nějakém médiu jako v počítači,“ soudí Pearson. Jako příklad pokroku v této oblasti zmínil HIBA - projekt, který byl minulý týden představen na světovém mezivládním fóru v Dubaji.

Projekt HIBA, do něhož jsou zapojeni vědci z různých světa, pracuje na systému umělé inteligence sdílejícím myšlenky lidí. Síť počítá s tím, že právě do roku 2050 dosáhne toho, že lidé už de facto nebudou muset spolu mluvit - budou totiž schopni komunikovat pouze prostřednictvím myšlenek. „A až se nám podaří uchovat myšlenky, budeme je moci uložit do kteréhokoli androida,“ prohlásil Pearson.

Jako třetí formu nesmrtelnosti pak vizionář vidí to, že lidské vědomí uchované „na disku“ se nechá dál žít ve virtuálním, počítačem vytvořeném zcela umělém světě. „Tak to abychom si pomalu začali vybírat, co nám nesmrtelným sedne nejvíc a kde na to vezmeme. Pro začátek - do žádné střílečky nechci! Co kdyby mě tam zabili?“ byla jedna z mnoha reakcí britských čtenářů na Pearsonovy vize.

Video  Robot, co vás trumfne ve fitku: Zvládne kliky i sedlehy  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Mark Nolan, David Redwitz, Roman Raithel, Cyril Sorongon - CANDOR C
Video se připravuje ...

salto ( 20. února 2018 13:35 )

zdenekk bude nesmrtelný - to si s ním příští generace užijí

snehulak ( 20. února 2018 06:57 )

Futurolog tu za dvacet let nebude a nikdo mu ty žvásty nepřipomene. Podle nich už měla být na Měsíci 20let obydlená stanice a na Marsu před sedmi lety přistát lidé. Co takhle si tipnout konec světa, blábolile?

priserka ( 20. února 2018 06:39 )

A pak, že si za peníze zdraví nekoupíš....

Zobrazit celou diskusi