Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miliardář chce v Indii vybudovat dopravní systém budoucnosti. Zájem má i Česko

Autor: ČTK, ivm - 
19. února 2018
20:10

Společnost Virgin Hyperloop One, za kterou stojí britský miliardář Richard Branson, chce v Indii vybudovat superrychlý dopravní systém. Ten by cestu mezi městem Púna a chystaným letištěm v Bombaji zkrátil na 25 minut, čímž by cestující ušetřili asi tři hodiny času. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Branson je zakladatelem společnosti Virgin Group. V neděli podepsal v Bombaji předběžnou smlouvu o vybudování vysokorychlostního transportního systému Hyperloop, který má cestující a náklad přepravovat v kapslích podtlakovými trubkovými tunely. S konceptem hyperloop přišel poprvé v roce 2013 americký vizionář Elon Musk.

Předváděcí trať by měla být vybudována během dvou až tří let od podpisu smlouvy. V druhé fázi pak celá trasa Púna-Bombaj do pěti až sedmi let.

Projekt by mohl ušetřit přes bilion korun

Bransonův projekt by podle Virgin Hyperloop One mohl Indii za 30 let provozu ušetřit kolem 55 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).

„Myslím, že projekt Virgin Hyperloop One by mohl mít na Indii ve 21. století stejné dopady, jaké měly vlaky ve století dvacátém,“ uvedl Branson a dodal: „Trasa Púna-Bombaj je ideálním prvním koridorem pro celostátní hyperloopovou síť.“

„Věříme, že doprava rychlostí zvuku je budoucností. Časem vyřadí vlaky i letadla. Z myšlenky se stane realita,“ řekl loni Blesku šéf projektu Hyperloop Transportation Technologies Dirk Ahlborn.

Dopravní kapsle i mezi Prahou a Brnem?

Hyperloop by v budoucnosti mohl spojit teoreticky také Brno a Prahu. Jihomoravská metropole loni kývla na účast v americkém projektu budoucnosti. Hyperloop, neboli potrubní pošta převážející lidi, měla spojit Brno s Bratislavou a Prahou, cestu by urazili za 10 až 12 minut. Přípravy projektu se však zastavily na nejasných jednáních. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi