Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Poslanec se nafotil se zbraní, ke snímku přidal i „výhrůžku“. Incident šetří policie

Autor: Darina Jíchová - 
19. února 2018
11:25

Australský poslanec George Christensen sklidil ostrou kritiku za fotku a přidaný komentář, který sdílel na svém facebookovém účtu. Ke snímku, na kterém politik drží zbraň, napsal: „Je dneska můj štastný den? Tak co, je váš šťastný den, zelení hajzlové?“ Christensen se brání, že se jedná o parafrázi slavné filmové hlášky, ale veřejnost a hlavně jeho kolegové jsou pobouření. Jeho příspěvek je podle nich vzhledem k nedávné střelbě ve škole na Floridě netaktní a urážející.

Celý příspěvek byl zaměřen proti australské Straně zelených, jejich mluvčí uvedl, že Christensenův komentář je naprosto pobouřil. „Rádoby vtipný příspěvek byl zcela nevhodný, copak si neuvědomil, že tento týden v USA došlo k další střelbě ve škole, při které zahynulo 17 lidí?“ uvedl. Za nevhodný a urážející ho označil i premiér Malcolm Turnbull.

Parafráze na Eastwooda

Christensen sdělil tisku, že to celé zamýšlel jako trefnou parafrázi na hlášku ze známého filmu Clinta Eastwooda Drsný Harry z roku 1971, kde Eastwoodova postava pronesla výrok: „Takže se musíš sám sebe zeptat, je dneska můj šťastnej den? Tak co, je tvůj šťastnej den, hajzle?“ Jeho vtip se ale minul účinkem.

Australská federální policie analyzuje Christensenův příspěvek, jeho političtí oponenti ho totiž obvinili z toho, že podněcuje násilí. Poslankyně za Zelené Sarah Hansonová-Youngová uvedla, že krátce po zveřejnění Christensenovy fotografie obdržela několik výhrůžek smrti.

Australský poslanec George Christensen. Australský poslanec George Christensen. | reprofoto/twitter

„Byl to jenom vtip. Je teď smysl pro humor snad něco trestného? Protože jestli ano, miliony lidí z toho budou mít problémy. Na sociálních sítích se každou minutu objevují stovky politických vtipů, gifů a narážek,“ nechal se slyšet Christensen. Následně na to sdílel další fotku, tentokrát ze střelnice. „Takže se musíte sami sebe zeptat, máte smysl pro humor? Zřejmě ne!“ Poslanec ale posléze příspěvek smazal.

Kontroverzní Christensen

Poslanec proslul svými kontroverzními názory. Patří mezi ty, kteří chtějí, aby bylo v Austrálii zakázáno zahalování. Rovněž se zasazoval o to, aby byly udělovány tělesné tresty za užívání drog.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi