Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Manžel zavražděné poslankyně osahával jiné. Končí v charitě na její počest

Autor: tl - 
19. února 2018
21:10

Před dvěma lety dostával Brendan Cox kondolence z celého světa. Jeho žena - britská poslankyně Jo Coxová a odpůrkyně brexitu - byla totiž těsně před hlasováním o vystoupení z EU zavražděna pravicovým extremistou. Nyní je Cox dalším z těch, na něž tvrdě dopadla kampaň MeToo týkající se sexuálního obtěžování. Jednomu obvinění z „nevhodných dotyků“ čelil už v roce 2015, další přišlo během jeho působení ve společnosti Save the Children (Zachraňme děti). Kvůli provalení kauz teď odchází ze dvou charit, které založil na počest své manželky.

Brendan Cox byl obviněn z několika případů sexuálního napadení. Jedno popírá - útok na ženu na ulici v USA poblíž Harvardské univerzity v roce 2015 (rok před zabitím jeho manželky). Připustil však „nevhodné chování“ během své práce v proslulé britské charitě Save the Children - kvůli tomu z ní ve stejném roce odešel.

Velkou aféru s případy sexuálního zneužívání řeší i další slavná britská charita Oxfam.

Brendan se rozhodl skončit v jím založených charitách More in Common a Nadace Jo Foxové poté, co obvinění vůči němu o víkendu zveřejnil list Daily Mail. A omluvil se za „bolest a ponížení“, které způsobil svým chováním v minulosti. „I když odmítám obvinění obsažené ve stížnosti z roku 2015, uznávám, že během mého působení u Save the Children jsem dělal chyby,“ uvedl Cox.

Odešel před koncem vyšetřování

Společnost Save The Children k tomu uvedla, že stížnosti proti Coxovi vyšetřovala. Coxovi pozastavila činnost a zahájila s ním disciplinární řízení, ten ale z organizace odešel ještě předtím, než mohlo být řízení uzavřeno. Do té doby přitom pracoval jako šéf strategie společnosti.

Cox byl ženatý s Jo Coxovou od roku 2009. V roce 2015 dostala americká policie stížnost, že se při cestě na Harvardskou univerzitu „nevhodně dotýkal“ nejmenované ženy. Toto tvrzení však už tehdy popřel. Otec dvou dětí nyní řekl, že některá obvinění vůči němu jsou „obrovsky přehnaná“, ale připustil, že někdy „překročil hranici“.

Rodina Brendana Coxe za ním podle dosavadních vyjádření stojí. Jeho sestra uvedla, že podporuje Brendana kvůli jeho ochotě připustit chyby v minulosti. „Brendan je úžasný otec a nemám pochyb o tom, že činil Jo šťastnou,“ dodala.

Jess Phillipsová, mlučí Nadace Jo Coxové a labouristická poslankyně (stejně jako zavražděná Jo), ocenila přínos Coxe pro práci nadace. „Všichni jsme obdivovali úsilí a odhodlání, s nímž Brendan vytvářel pozitivní odkaz své manželky,“ uvedla. „Lidé samozřejmě musí nést následky svých činů, ale to neznamená, že je můžeme najednou vyhodit ze svých životů. Brendan je přítelem celé mé rodiny a je i na nás, abychom mu pomohli najít způsob, jak se s minulostí vyrovnat,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi