Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masakr ve škole na Floridě dohnal šéfa FBI. Guvernér chce jeho hlavu

Autor: ČTK, ivm - 
17. února 2018
13:25

Ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Chris Wray čelí výzvám k rezignaci. FBI totiž středečnímu masakru na floridské střední škole nezabránila, i když věděla, že útočník chce zabíjet. K odstoupení Wraye v pátek vyzval floridský guvernér Rick Scott, který jednání vyšetřovatelů označil za nepřijatelné.

Vedení FBI přiznalo, že jeho agenti dostali v lednu tip, že vyhozený student Nikolas Cruz shromažďuje zbraně a chce zabíjet lidi. Úřad však nedodržel stanovený postup a neposlal informaci do pobočky v Miami. Cruz ve středu postřílel na střední škole ve městě Parkland 17 lidí, většinou dětí.

„Je to nepřijatelné selhání. Neustále nabádáme lidi k ostražitosti, a když svou povinnost splní, FBI nic nepodnikne,“ uvedl Scott. Federální policii na Cruze údajně upozornil člověk z jeho blízkého okolí, který se obával, že by devatenáctiletý mladík mohl zaútočit ve škole.

Ministr nařídil prověrku postupu FBI

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions nařídil prověrku vyšetřovacího postupu FBI v kauze floridské střelby. Na osudu Wraye se podle agentury Reuters může podepsat i kritika, kterou zejména mezi republikány vyvolává pátrání po ruském vlivu na předloňské prezidentské volby v USA. Vyšetřování vede bývalý šéf FBI Robert Mueller, kterého tím pověřil náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein.

Ve floridském Parklandu je na víkend naplánováno několik pohřbů, ale i demonstrace proti šíření zbraní. V místě mítinku visí transparent s nápisem „Žádné zbraně dětem, žádné zbraně pod 21 let“. Floridské zákony umožňují prodej zbraní osobám starším 18 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi