Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliardář Musk odpálil do vesmíru svůj kabriolet. Možná se zřítí zpátky na Zem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. února 2018
18:10

Minulý týden vizionář a ředitel společnosti SpaceX Elon Musk vyslal do vesmíru společně s raketou Falcon Heavy svůj osobní elektromobil Tesla Roadster. Vědci provedli simulaci jeho letu a domnívají se, že až se bude raketa vracet z orbity Marsu, která je jejím hlavním cílem, mohla by se zřítit zpátky na Zemi. V blízkosti Země se červený kabriolet s figurínou Starman ocitne nejdřív v roce 2091, pravděpodobnost srážky je ale menší než 6 %.

Musk se zapsal do historie, když se mu v úterý 6. února podařilo úspěšně odpálit raketu Falcon Heavy. Její start sledovaly miliony lidí po celém světě.

„Podívejte se na to, to je neskutečné,“ komentoval start Falconu Musk. Společně s raketou do vesmíru poslal i svůj vůz Tesla Roadster, figurínu Starman a kopii svého oblíbeného románu Stopařův průvodce po Galaxii anglického spisovatel Douglase Adamse. Vědci se ale domnívají, že její zbytky by během příštího milionu let mohly zasáhnout Zemi.

Raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska za sebou má úspěšný testovací start, během kterého do vesmíru vynesla i elektromobil Tesla Roadster. Raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska za sebou má úspěšný testovací start, během kterého do vesmíru vynesla i elektromobil Tesla Roadster. | Reuters

Pravděpodobně k tomu ale nedojde a poslední části rakety shoří v atmosféře. Fyzikové z torontské univerzity se pokoušeli určit, co přesně se s tímto objektem na jeho cestě po sluneční soustavě stane. Vytvořili simulaci, která mapuje jeho pohyb vesmírem na dalších 3 a půl milionu let. Vědci program spustili 240x a podle propočtů se shodli na tom, že existuje 6% možnost, že zbytky rakety a auta v příštím milionu let zasáhnou naší planetu. S 90% pravděpodobností shoří při vstupu do atmosféry.

Další cíl je Mars

Podle jejich kalkulace neexistuje žádná možnost, že Falcon zasáhne Mars. Jedním z úkolů rakety je právě co nejblíže se přiblížit k Rudé planetě. Falcon i se svým nákladem vstoupil na orbitu Země a NASA ho oficiálně označila za nebeské těleso. Musk se teď upíná ke svému dalšímu cíli, a to vyslat prvního člověka na Mars.

Muskova Tesla se poněkud odklonila od své původní trajektorie, ale odborníci ze SpaceXu s tím počítali. Podle původních plánů se vůz neměl dostat na vzdálenější dráhu, než po jaké obíhá kolem Slunce planeta Mars. Ukázalo se ale, že auto zamířilo až do pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Elektromobil má před sebou 402 milionů kilometrů. A pokud nenastane žádná porucha, v červenci vstoupí na oběžnou dráhu Marsu.

agfor ( 16. února 2018 18:25 )

Na zem nespadne. Odvezou si ho UFOni, aby se měli čemu smát.

Zobrazit celou diskusi