Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Turecko propustilo po roce německého novináře. Přimluvila se i Merkelová

Autor: ČTK, Mii - 
16. února 2018
12:17

Německo-turecký novinář Deniz Yücel (44) se dostal na svobodu. Turecko jej propustilo, uvedl v pátek list Die Welt s odkazem na Yücelova právníka. Informaci potvrdilo i německé ministerstvo zahraničí.

Yücelův případ dlouhodobě zatěžoval turecko-německé vztahy. Podle Berlína novinář listu Die Welt jen dělal svou práci a zadržován byl z politických důvodů. Ankara vinila Yücela z šíření teroristické propagandy a z podněcování nenávisti. Prezident Recep Tayyip Erdogan o něm řekl, že patří ke kurdským separatistům a že je to německý agent.

Německá kancléřka Angela Merkelová hovořila o Yücelovi na čtvrtečním setkání s tureckým premiérem Binalim Yildirimem. Ten vyjádřil názor, že novinář bude brzy propuštěn.

V německých médiích se spekulovalo, že Ankara by Yücela mohla propustit výměnou za modernizaci svých tanků. Žurnalista ale takový obchod důrazně odmítl. Stejně tak učinila Merkelová, podle níž neexistuje mezi těmito otázkami spojitost.

Ve středu uplynul přesně rok ode dne, kdy byl Yücel zadržen v Istanbulu. Od té doby pobýval ve vazbě, aniž jej turecké úřady obžalovaly.

V Turecku se loni konalo významní referendum, které posílilo pravomoci tamního prezidenta:

mandat ( 28. září 2018 18:47 )

Vsimla si redakce jmena dotycneho ? Je ti Turek a ted se dokonce zjistilo, ze neni zadny novinar, ma nemecky i turecky pas.V Turecku byl zavreny,jako Turek a bez duvodu to nebylo.

mandat ( 16. února 2018 14:17 )

Vzdyt je to Turek, ma jen nemcky a turecky pas.Provokoval v Nemecku i v Turecku a Turci ho zatkli,jako Turka.Ve vezeni se ozenil s Turkyni a pak se hralo na city, ze ma manzelku chudacek a je ve vezeni.Nemecko vubec neuvadi, ze dotycny ma turecky pas, protoze je to proti nemeckym zakonum-Kdo ma nemecky pas, nemuze mit zadne jine obcanstvi,ale Turci, Arabove a td, po obdrzeni nemeckeho pasu zadaji ve svych byvalych domovinach sve obcanstvi a behem par dnu maji zase sve puvodni pasy.Je to svindl.Bandita, ktery machroval a psal proti turecku a jeste tam jel.Nemci si nachaji od nej curat na hlavu a jeste za nej zaplatili velke penize.A ted se to slavi,jako velka senzace.Komedie je to.

Zobrazit celou diskusi