Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Kdo dal Kimovi atomovku? Vědci zvaní Dynamické duo, návod našli asi na Ukrajině

Autor: Darina Jíchová - 
15. února 2018
15:43

Dvojice vědců Hong Sung-mu a Ri Hong-sop jsou klíčovými členy týmu, který se zasadil o výrobu severokorejské jaderné bomby. Velice si jich váží i vůdce KLDR Kim Čong-un, muži se většinou objevují na čestných místech po diktátorově pravici nebo levici, napsal deník Daily Mail.

Toto „dynamické duo“ nejen sestavilo, ale i stále zdokonaluje severokorejské hlavice. Díky nim se jaderný program KLDR posunul na vysokou úroveň. Michael Madden, který pracuje pro organizaci Severní hlídací pes 38, uvedl, že bez těchto dvou vědců by KLDR nikdy neuspěla při tvorbě balistických střel a jaderných zbraní.

Elita národa

Díky nim má teď KLDR ve svém arzenálu hlavice o síle 18x větší než bomba, která dopadla v roce 1945 na Hirošimu. Jejich poslední raketa Hwasong-15 se řadí mezi střely dlouhého doletu a měla by být schopná zasáhnout Washington D. C. Je to jejich nejnebezpečnější zbraň, která může nést jak jadernou, tak biochemickou hlavici.

Jaderné testy režimu diktátora Kim Čong-una dál děsí svět. Jaderné testy režimu diktátora Kim Čong-una dál děsí svět. | ČTK

Madden řekl, že v severokorejském jaderném programu pracovalo mnoho lidí, ale Ri a Hong jsou jeho hlavními tvůrci a bez nich by nikdy nedosáhl úspěchu. Domnívá se, že vědci vycházeli ze sovětských podkladů, ke kterým měli přístup, když pracovali na Ukrajině ve firmě Južnoje specializující se na výrobu raket a satelitů.

Nyní patří mezi severokojeskou elitu a jsou ověnčeni mnoha vyznamenáními. Ri a Hong jsou mezi jednotlivci, na které USA a EU uvalily speciální sankce. Evropská unie dokonce označila Honga za muže, který je plně odpovědný za jaderný program KLDR. Madden řekl, že oba muži mají obrovskou moc, i když jsou jejich oficiální tituly „pouze“ náměstek ředitele jaderného programu.

Třetí jaderný „mušketýr“

Madden následně upozornil na dalšího důležitého muže, tím je Ju Čin. Má na starosti výbušniny a roznětky. I když správně sestrojíte atomovou bombu, potřebujete do ní umístit výbušniny a roznětku. Jeho úkolem je zajistit, aby bomba správně a v daný čas explodovala.“

„Tohle jsou tři lidé, bez nichž by program v podstatě neexistoval. Podílí se na něm už skoro čtyři desetiletí. Je jasné, že po letech pokusů se jim něco muselo podařit sestrojit. Kim na rozdíl od svého otce zvolil jinou taktiku, nenechává popravit svoje lidi kvůli zpackanému testu, dá jim ještě šanci, aby svoji chybu napravili,“ prohlásil Madden.

terezkaterka33333 ( 16. února 2018 13:18 )

Prečo totalitná EÚ nedáva niekomu za vinu americký jadrový program ? Len debil bude odsudzovať nejaký štát, ktorý sa chce brániť na úrovni iných štátov. Čo celý svet odhlasoval, že Amerika smie všetko a iní nič ?

salto ( 16. února 2018 08:25 )

A Ukrajina - ou

Antonin Blaha ( 15. února 2018 22:08 )

 Slava Ukrajine!😂

Zobrazit celou diskusi