Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sprcha jednou za dva dny, vypuštěné fontány i bazény: Kapskému městu dojde brzy voda

Autor: Darina Jíchová - 
14. února 2018
19:01

V Kapském městě po dlouhém období sucha konečně zapršelo. Obyvatelé neskrývali své nadšení, lidé zanechali rozdělanou práci, někteří i rozjezené jídlo a vybíhali ven, aby se na tu „potopu“ podívali. Spousta z nich chytala dešťovou vodu do kýblů. Experti ovšem varují, že déšť situaci nijak nezměnil, informovala o tom stanice CNN.

Sebranou dešťovou vodu použijí lidé prý hlavně na praní. Bylo to poprvé po třech měsících, kdy v oblasti zapršelo. Spadlo však jen osm milimetrů srážek a i když se „den nula“, datum, kdy dojdou zásoby vody, posunul na 11. května, městu stále hrozí naprosté vyschnutí. Pršet v oblasti začalo v pátek, sprchlo i v pondělí a v úterý, ale meteorologové nepředpovídají žádné další deště.

Déšť problém nevyřešil

Déšť byl pro lidi vítanou změnou a vrátil jim naději. Odborníci ale ihned vydali upozornění, že na situaci se nic nemění a všechna vydaná opatření na šetření vody stále platí. Obyvatelé města se pokusili zachytit co nejvíce vody, aby měli čím splachovat záchody a v čem prát. Denní spotřeba vody na jednotlivce činí 50 litrů za den. „Cítíte se provinile, když po sobě splachujete,“ uvedl Wayne Ronne.

V Kapském Městě konečně zapršelo. V Kapském Městě konečně zapršelo. | reprofoto/twitter

„Vyhlášená omezení jsou šílená. Město vypustilo bazény, akvária, fontány, všechno šlo do rezerv. Nesmíme se koupat, jsou povolené jen rychlé sprchy, ale jen jednou za dva dny. Doma máme zásoby balené pitné vody, vlhčené ubrousky a dezinfekci na ruce,“ dodal Ronne. „Když začalo pršet, hned jsme dali ven kýble, tu vodu pak použijeme na záchod a možná na praní,“ vysvětlil.

Tíživou situaci popsala i další obyvatelka města Jennifer Stocková. „Ani kapka vody nejde u nás doma nazmar. Ve sprchovém koutě máme vaničku a použitou vodu pak zužitkujeme jinde,“ vypověděla. „Člověk musí přemýšlet a stanovit si priority. Použiji vodu na čaj, nebo radši zaliji květiny? Někomu se to může zdát směšné, ale je to tak,“ řekla Stocková. „Nejhorší asi je, že si po náročném dni v práci nemůžete dát dlouhou koupel.“

Zásoby vody

Nedochází pouze rezerva užitkové vody, ale v obchodech chybí i balená pitná voda. Na zásobování se někdy musí čekat i několik dní a stejně jsou pak stovky balíků vod prodány během pár hodin. „Cena balené vody stoupá. Lidé jsou jako šílení, všechno kupují a supermarkety nestačí zásobovat,“ vypověděla Shantalie Hewavisentiová.

Co bude dál?

Nad Kapským městem stále visí hrozba, že dojde voda ve všech přehradách. Jedinou nadějí je to, že začne období deště. Meteorologové a odbornicí se domnívají, že aby hladina vody stoupla tak, aby uživila celé město, muselo by pršet i několik týdnů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi