Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ženy musí povinně dávat šéfům na Valentýna čokoládu. Japonci se bouří

Autor: ČTK, ivm - 
14. února 2018
16:27

Podle japonského zvyku musí ženy na svátek svatého Valentýna obdarovat své mužské nadřízené čokoládou. Tradice se koná na znamení vděčnosti a úcty. Proti této místní zvyklosti se ve vlivném ekonomickém listu Nikkei ozval Jerôme Chouchan, šéf japonské divize skupiny Godiva. Ta se specializuje na luxusní belgickou čokoládu. Chouchan uvedl, že Valentýn je svátek lásky, ne jakési povinnosti obdarovávat kolegy na pracovišti. 

„Svatý Valentýn by měl být dnem, kdy dáváme najevo své skutečné city. A ne dnem, kdy se snažíme pěstovat dobré vztahy na pracovišti,“ stojí v textu, z něhož v úterý cituje server deníku Le Figaro. Chouchan proto vyzývá ředitele ostatních firem, aby od této tradice upustili.

Návrh vyvolal v Japonsku vášnivou debatu v médiích i na sociálních sítích. Točí se kolem postavení žen ve firmách i kolem faktu, že takto musejí ženy za své kolegy utrácet. Podle informací serveru Nikkei Asian Review si Japonky v roce 2016 v průměru přišly na 73 procent platu svých mužských protějšků. 

Tradice o obdarovávání mužů na Valentýna je zažitá mnoho let

Uvedený zvyk je v Japonsku velmi rozšířený. Podle studie z roku 2017, kterou vypracovala ekonomická sekce francouzského velvyslanectví v Japonsku, místní při této příležitosti a ještě na Vánoce zkonzumují nejvíce čokolády. Obzvláště z této tradice těží výrobci luxusních čokolád.

V Japonsku obyčej zavedla v roce 1958 belgická cukrářská společnost Mary Chocolate. Čokoládě, kterou ženy kupují mužským kolegům na pracovišti, se přezdívá zdvořilostní, případně povinná. Ženy ji mohou darovat i přátelům a známým, vždy ale mužského pohlaví.

Role se obrátí o měsíc později, 14. března na takzvaný Bílý den, zavedený v 80. letech. Toho dne dávají muži ženám dárky bílé barvy nebo bílou čokoládu.

Video  8 nejromantičtějších míst v Praze  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi