Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

U Krejčíře rezignoval prezident. Zuma v JAR vyslyšel výzvu své strany

Autor: ČTK, ivm - 
15. února 2018
07:55

Jihoafrický prezident Jacob Zuma (75) ve středu oznámil, že se s okamžitou účinností vzdává funkce. Podvolil se tak požadavku své strany, vládního Afrického národního kongresu (ANC), který ho k okamžité rezignaci vyzval v úterý. V Jihoafrické republice je vězněný i uprchlý Čech Radovan Krejčíř.

Zuma ještě ve středu dával najevo, že hodlá ve funkci setrvat do června a výzvu ANC k rezignaci označil za nespravedlivou. Poslanci jeho strany byli odhodláni v parlamentu společně s opozicí hlasovat pro vyslovení nedůvěry muži, jehož vládnutí provází řada korupčních skandálů. Ten se rezignací takovému bezprecedentnímu kroku vyhnul.

Prezident i ve večerním rezignačním projevu národ dlouho napínal, když nejdřív dlouze hovořil o tom, že se hodlá podrobit ústavním procedurám a nebojí se hlasování o vyslovení nedůvěry. Zopakoval, že nechápe, proč ho strana vyzvala k okamžitému odstoupení, ale nakonec dodal, že se přesto podrobí její vůli. „ANC nesmí být nikdy štěpen mým jménem,“ prohlásil odstupující prezident. „Lidem Jižní Afriky jsem sloužil tak dobře, jak jen jsem mohl,“ dodal politik, který stál v čele státu devět let a nynější mandát mu měl skončit v roce 2019.

V pátek by měl v čele státu stanout dosavadní viceprezident a předseda ANC Cyril Ramaphosa (65). Bývalý odborářský předák a pozdější podnikatel Ramaphosa už v prosinci před zvolením předsedou ANC slíbil očistit jméno strany a tvrdě bojovat proti korupci.

Poslanci ANC společně s opozicí chtěli ve čtvrtek Zumu odvolat hlasováním v parlamentu. Bylo by to poprvé od roku 1994, kdy Jihoafrická republika přešla od apartheidu k demokracii. Zuma, jenž kdysi kvůli boji proti bělošské nadvládě strávil deset let ve vězení, při oznamování své rezignace prohlásil, že je hrdý na to, že za ANC bojoval proti „staletí trvající brutalitě bělošské menšiny“.

Prezident chtěl být ve funkci až do června

Zuma několik hodin předtím v téměř hodinovém rozhovoru ve státní televizi SABC řekl, že byl ochoten rezignovat v červnu, aby se zachovala jistota a jednota v zemi, která má zanedlouho hostit summit skupiny velkých ekonomik BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika).

Prezidentovu éru provází řada korupčních skandálů. Nejvážnější z nich se vztahuje k renovaci jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny, další obvinění se týkají přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní.

Speciální jednotky policie ve středu časně zrána zatkly nejméně jednoho člena vlivné podnikatelské rodiny Guptů, která údajně ovlivňovala obsazování ministerských postů. Přátelství s prezidentem mělo rodinnému klanu také posloužit k získání veřejných zakázek v hodnotě stovek milionů dolarů. Zuma i bratři Guptové obvinění odmítají.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi