Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Francie soudí muže, kteří pomáhali teroristům. Při útoku v Paříži zabili 130 lidí

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, bud - 
14. února 2018
06:45

Francouzský soud dnes vynese rozsudek nad třemi muži, kteří zajistili útočiště pro pachatele teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015. Prokuratura navrhla tresty ve výši od čtyř do šesti let vězení. Nejvíce by si měl odsedět Youssef Ait-Boulahcen, který podle obžaloby věděl, že pomáhá teroristům najít ubytování. U dalších dvou se nepodařilo prokázat, že by o tom, že jde o teroristy, měli povědomí. Prokuratura proto pro ně požaduje čtyřletý trest. Jedním z nich je Jawad Bendaoud, který pachatele ubytoval.

Poskytnutí pomoci teroristům považují francouzské úřady za o to závažnější, že ozbrojenci měli v plánu další masakry. Jejich záměry zmařil jen včasný policejní zátah na pařížském předměstí Saint-Denis. 

Útok v Paříži si vyžádal 130 mrtvých a 350 zraněných. Při masakru zahynula i většina z celkového počtu devíti ozbrojených útočníků. 

Video  Sestřih videí, která natočili lidé při útocích v Paříži.  - youtube
Video se připravuje ...

Jediný přeživší podezřelý z podílu na útoku je Salah Abdeslam, který je v současné době souzen za střelbu na belgické policisty v Bruselu. Později ho čeká soud i ve Francii.

Připomeňte si, jak to v Paříži po útocích vypadalo:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi