Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin bájil o obsazení části Evropy, tvrdil nizozemský ministr. Schůzku si vymyslel

Autor: ČTK, AKu - 
13. února 2018
19:07

Jediná lež stačila k tomu, aby v úterý rezignoval nizozemský ministr zahraničí Halbe Zijlstra. Přiznal se, že lhal o svém setkání s Vladimirem Putinem v roce 2006, na němž měl ruský prezident hovořit o plánu na vytvoření Velkého Ruska.

Zijlstra, který je členem vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, v minulosti uvedl, že se jako zaměstnanec britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell zúčastnil v roce 2006 schůzky s Putinem. Tvrdil, že Putin na setkání pod Velké Rusko kromě Ruska zahrnul také Bělorusko, Ukrajinu a pobaltské státy Estonsko, Lotyšsko a Litvu.

Premiér Mark Rutte Zijlstrův postup označil za „velkou chybu“, ale ještě v pondělí kvůli tomu po něm nechtěl odchod z vlády. Opoziční i koaliční strany nicméně Zijlstru ostře kritizovaly. Byl předvolán na půdu parlamentu, aby podal vysvětlení.

V dopise, který v pondělí zaslal deníku De Volkskrant, odstupující ministr zahraničí uvedl, že o Putinovu výroku mu řekl někdo, kdo na schůzce byl. Slova ruského prezidenta Zijlstra prý považoval za tak geopoliticky důležitá, že se je rozhodl zveřejnit. Tvrzením, že je slyšel osobně, chtěl údajně krýt svůj zdroj.

De Volkskrant dnes napsal, že Ziljstra si špatně vyložil Putinovy výroky na základě e-mailu bývalého šéfa ropné společnosti Shell Jeroena van der Veera, který na setkání byl.

Ruské velvyslanectví využilo situace a vyrukovalo s prohlášením, že „Ziljstrovo tvrzení neobstojí vůči žádné kritice a bylo pouze určeno k šíření falešných představ o ruských záměrech“. „Rusko je obviňováno z šíření dezinformací. Nizozemští představitelé neustále vydávají takováto neopodstatněná tvrzení. Není to příklad falešných zpráv namířených proti naší zemi?“ reagovala ambasáda.

Aféra přichází pro Nizozemsko v nevhodnou dobu. Vztahy Ruska a Nizozemska jsou mimořádně napjaté od sestřelení letadla malajsijských aerolinek nad východní Ukrajinou, při kterém v roce 2014 zahynulo 196 Nizozemců. Stroj byl sestřelen raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska, a to z oblasti, kterou měli pod kontrolou proruští povstalci. Moskva dlouhodobě popírá jakýkoli podíl na katastrofě letu MH17.

Video  Video nizozemské komise o sestřelení letu MH17.  - Onderzoeksraad voor Veiligheid
Video se připravuje ...

Samo ( 13. února 2018 20:43 )

Nizozemci nelžou o letadle a nelžou tak jako politici z Východu - viz Putin, který lže pokaždé - jak v případě účasti ruské armády na východní Ukrajině, tak o Krymu. A nemusíme chodit do Ruska, na naší politické scéně jsou největší lháři Zeman-obdivovatel Putina a Ruska nebo Babiš,bývalý spolupracovník STB a komunista, který většinu svých firem získal tzv. nepřátelským převzetím, často za pomoci insolvenčních spravců, exekutorů a soudů.

marianskelazne ( 13. února 2018 19:58 )

 Jak jedina lez stacila???to snad nemysli vazne, to je ale kardinalni lez pána ministra!!!To uz je vrchol, co si vsichni dovoluji, jedine stesti, ze se jedna o Putina, ktery to ma v hlave velmi srovnane a netouzi po valce jako US, kteri bez zbroj. prumyslu pujdou ke dnu..

jana999 ( 13. února 2018 19:50 )

být to někdo jiný než rozumný putin, tak jsme díky tomuhle ulhanému blbovi byly už ve válce s ruskem, s tím letadlem nizozemci taky lžou, moc dobře vědí kdo to sestřelil a rusové to určitě nebyli

Zobrazit celou diskusi