Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útok na Trumpovy? Prezidentova snacha skončila v nemocnici, může za to prášek v dopisu

Autor: ČTK, zst - 
12. února 2018
21:28

Vanessa Trumpová, manželka Donalda Trumpa mladšího, který je synem prezidenta Spojených států, byla převezena do nemocnice s žaludeční nevolností poté, co přišla do kontaktu s neznámým bílým práškem. Policie podle agentury Reuters uvedla, že prášek přišel v poště, kterou Trumpová otevřela. Preventivně byli hospitalizováni další dva lidé. Policie později oznámila, že prášek nebezpečný nebyl.

Spolu s Trumpovou snachou byli podle televize ABC7NY preventivně hospitalizováni další dva lidé. Zda jsou mezi nimi Trumpova vnoučata, kterých mají manželé pět, známo není. Měla by mezi nimi ale být Vanessina matka, přestože si na nic nestěžovala.

S jakou látkou Trumpová přišla do styku, známo není. Reuters v této souvislosti připomněl, že americké úřady přistupují k bílému prášku v poště mimořádně obezřetně od roku 2001, kdy několik redakcí a také členů Kongresu USA dostalo dopisy s antraxem. Tehdy zemřelo pět lidí.

Dopis, který Trumpová otevřela, byl podle agentury adresován jejímu manželovi, Trumpovi juniorovi. Prozradil to mluvčí newyorské policie Carlos Nieves. Trumpová ho otevřela kolem desáté hodiny dopoledne místního času (odpoledne SEČ). Incident se stal v jejich bytě na Manhattanu. Trumpová si prý krátce po otevření obálky stěžovala na nevolnost, podle televize Fox News šlo ale jen o prevenci.

Případ řeší tajná služba

Donald Trump mladší je nejstarším synem amerického prezidenta, kterého má se zlínskou rodačkou Ivanou Trumpovou rozenou Zelníčkovou. Ivana Trumpová se s Trumpem rozvedla v roce 1992.

Případem bílého prášku se zabývá také Tajná služba Spojených států (USSS). Ta se stará o ostrahu prezidenta a jeho rodiny, vysokých ústavních činitelů a také někdejších prezidentů. USSS odmítla případ komentovat.

Do bytu Trumpova syna byla po ohlášení podezřelé zásilky vyslána zvláštní zásahová jednotka, která se specializuje na manipulaci a likvidaci nebezpečných materiálů. Ta ihned poté na místě zavedla dekontaminační režim, aby předešla případným rizikům.

Zobrazit celou diskusi