Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Explozi ruského letadla natočila kamera. Chyba pilota, námraza nebo porucha?

Video se připravuje ...
Autor: base, ČTK - 
12. února 2018
11:10

Požár v motoru, vadný ukazatel rychlosti, námraza na povrchu letadla nebo chyba pilota. Takové jsou podle listu Kommersant hlavní verze vyšetřovatelů při zjišťování příčin nedělního pádu dopravního letadla u Moskvy. Při havárii zahynulo všech 71 lidí na palubě, podle pondělního vyjádření záchranářů mezi nimi byli dva cizinci, Švýcar a Ázerbájdžánec. Nalezena byla zatím jen jedna černá skříňka, výbuch zachytila bezpečnostní kamera na jednom z domů v oblasti.

Ruská média jsou plná nepotvrzených informací a spekulací o okolnostech katastrofy. Shodují se nicméně v tom, že verze teroristického útoku je málo pravděpodobná, i když není definitivně vyloučena. Agentura RBK s odvoláním na názory expertů tvrdí, že v úvahu připadá i „diverze“. Možnost srážky s jiným strojem vyšetřovatelé vyloučili.

Kommersant napsal, že podle odborníků letadlo ve vzduchu neexplodovalo, jak tvrdí někteří očití svědkové. Kráter v místě dopadu hluboký 2,5 metru prý svědčí o tom, že stroj spadl na zem s plnými nádržemi.

Vyšetřování podle některých médií může komplikovat skutečnost, že motory letadla byly vyrobeny na Ukrajině, s níž Rusko kvůli anexi Krymu a válce na Donbasu přerušilo téměř veškeré styky. Kyjev nicméně podle agentury TASS pomoc přislíbil.

Video  Explozi ruského letadla zachytila kamera na domě.  - Reuters
Video se připravuje ...

Následky havárie na místě likviduje téměř 800 lidí. Oblast, kterou nepřetržitě monitorují bezpilotní aparáty, policie uzavřela. Úlomky havarovaného letounu jsou rozmetány na ploše třiceti hektarů.

Vyšetřovatelé podle ruských médií analyzovali konverzaci pilota s řídicí věží moskevského letiště, odkud letadlo startovalo. Neobjevili žádné zmínky o blížící se katastrofě ani vzrušený dialog, který by svědčil o krizové situaci. Pilot se zkrátka zhruba po sedmi minutách letu odmlčel. Stroj se podle radarových záznamů nejdřív propadl o 300 metrů na výšku 1500 metrů, pak výšku znovu nabral, a poté se náhle zřítil.

Video  Na místě tragédie: Trosky ruského letadla a smrt 71 lidí u zasněžené Moskvy  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

openha ( 26. února 2018 13:25 )

TAK TOHLE JE FAKT DIVNÝ,KDYŽ SE PODÍVÁTE NA TEN OHEŇ TAK TO PRAKTICKY VYPADÁ, ŽE OHEŇ VYLETÍ ZE ZEMĚ DO VZDUCHU JAKO HOŘÍCÍ RAKETA A PAK TO POKRAČUJE VODOROVNÝM SMĚREM A ASI PO 300-400 METRECH TO ZANIKNE....NENÍ TO VIDEO PUŠTĚNÉ POZPÁTKU ???

kristinn ( 13. února 2018 00:11 )

to je kde "u nás"?

mandat ( 12. února 2018 14:21 )

U nas tvrdi, ze se letadlo srazilo s vrtulnikem.

kristinn ( 12. února 2018 12:25 )

"vyrobeno na Ukrajine", atomovka na Ukrajine...plyn brať a neplatiť...absolútne žiadna zodpovednosť...

Zobrazit celou diskusi