Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Pád letadla se 71 mrtvými: Posádka nestihla vyslat nouzový signál, co se stalo?

Autor: ČTK, vei - 
12. února 2018
06:55

V Rusku pokračuje vyšetřování pádu letadla Saratovských aerolinií AN-148. Jako příčinu tragédie zvažují vyšetřovatelé povětrnostní podmínky, lidskou chybu a selhání techniky. O možnosti terorismu se podle BBC nezmínili. Nehodu nepřežilo všech 71 lidí, kteří byli na palubě. Žádný Čech mezi nimi podle ministerstva zahraničí nebyl. 

Stroj, který mířil z moskevského letiště Domodědovo do Orsku v Orenburské oblasti na jihu Ruska, dopadl na zem asi 70 kilometrů od hlavního města. Trosky stroje a části těl jsou rozeseté na velké ploše, záchranáři zasněženou oblast musí pročesávat pěšky a potrvá jim to ještě nejméně den. Vyplývá to z prohlášení mluvčí Vyšetřovacího výboru Světlany Petrenkové, o němž informoval internetový deník gazeta.ru.

Podařilo se už nalézt jednu ze dvou černých skříněk, které na palubě pořizují záznam o průběhu letu. Přístroj prý nejeví známky poškození.

Příčina neštěstí zatím není známá. Saratovské aerolinie tvrdí, že jejich stroj byl moderní, spolehlivý a neměl žádné technické problémy. Havarovaný An-148 byl vyroben v Rusku v roce 2010 a dopravce jej využíval od roku 2016.

Video  Na místě tragédie: Trosky ruského letadla a smrt 71 lidí u zasněžené Moskvy  - Reuters
Video se připravuje ...

Certifikát osvědčující jeho letovou způsobilost byl podle TASS platný až do letošního června. V době havárie panovalo v okolí Moskvy mrazivé počasí se sněhovými přeháňkami. Havárie letadla se zřejmě odehrála velmi rychle, protože posádka ani nestačila vyslat jakýkoli nouzový signál.

Mezi oběťmi jsou podle ruského ministerstva pro výjimečné záležitosti i dvě děti ve věku pět a 12 let, jedna 17letá osoba a jeden cestující ze Švýcarska a jeden z Ázerbájdžánu. Agentura TASS uvedla, že na palubě byli celkem tři cizinci. České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že nemá informace, že by mezi oběťmi byl český občan.

Zobrazit celou diskusi