Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stopoval lidi, aby je popravili. Zpověď exsnipera ve službách drogového kartelu

Autor: Darina Jíchová - 
11. února 2018
09:27

Popsal praktiky drogových kartelů, které své muže verbují mezi vojáky. „Je to pro ně výhodné,“ říká a dodává: „Už máme výcvik a oni s námi nemají žádnou práci.“ Bývalý armádní specialista sdílel svůj životní příběh s novináři deníku The Guardian. Rozhodl se, že neuvede své pravé jméno a reportéři ho oslovovali jeho přezdívkou Delfino. Je nástrojem boží vůle, míní odstřelovač. A prozradil, jak stopoval lidi, aby je nakonec kartel popravil.

Vypověděl, že byl rekrutován dvakrát. Nejdříve ho v 18 letech oslovila armáda, do které vstoupil a stal se členem elitní jednotky známé pod zkratkou Gafe. Byl sniperem. O deset let později ho do svých řad přijal kartel. „Bylo zvláštní být mezi muži, které jsem byl vycvičen zabíjet,“ uvedl. Na jeho dřívější příslušnost v armádě už odkazuje jen baret a jeho puška.

Templářský rytíř a sluha boží

Patří do kartelu Templářů, španělsky Los Caballeros Templarios, jehož vůdci tvrdili, že plní příkazy boha. Prosluli svou nezměrnou brutalitou a krutostí. Působí převážně na území státu Michoacán na západu Mexika. Sám sebe Delfino označuje za nástroj boží vůle a spravedlnosti. „Bůh potřebuje lidi, aby vykonali jeho dílo na zemi,“ řekl novinářům.

Za poslední desetiletí kriminalita ve státě nebývale vzrostla. Během loňského roku zaznamenalo Mexiko nejvíce násilných úmrtí v historii země. Jedná se především o oběti drogových válek. Odborníci se domnívají, že nejvíce mrtvých mají na svědomí právě vojáci, kteří nyní slouží kartelům. „Vláda se nachází v ošemetné situaci a nechce zpřístupnit žádná data o tom, kolik vojáků opustilo státní armádu a přidalo se ke kartelům,“ řekla historička a profesorka z Univerzity George Masona Guadalupe Correa-Cabrerová.

Stanovisko vlády

Mexické ministerstvo obrany vydalo jediné prohlášení, ve kterém udává, že mezi lety 1994 a 2015 dezertovalo z armády kolem 1383 vojáků. Šlo především o členy elitních protiteroristických jednotek. Část z nich se dokonce účastnila výcviku ve Spojených státech. Další podrobnosti ale vláda tají.

Delfino byl vyslán jako zástupce všech zběhlých vojáků. „Chceme, aby lidé pochopili, co tady děláme. Chráníme naši komunitu před nepřáteli, kteří ji přišli zničit,“ prohlásil. Bylo to totiž právě tady, kde v roce 2006 začala vojenská razie proti drogovým bossům, kterou spustil bývalý prezident Felipe Calderón. V roce 2013 Templáři podlehli státnímu nátlaku, ale od roku 2016 zase začali nabývat na síle, spojili se se svým rivalem, kartelem Nová generace, a opět ovládají území.

Obnovený kartel

V Michoacánu působí několik dalších drogových gangů, ale Templáři a jejich spojenci je postupně likvidují. „Největším rozdílem je to, že my jsme vycvičení vojáci a oni jsou mladí chlapci. Naše střely jsou vždycky přesné,“ prohlásil Delfino. Ale i obnovení Templáři mají plno nezletilých členů. „Přijali vojenské hodnoty a přísná pravidla. Sám se podle nich řídím a moji muži také, vycvičil jsem je.“

Řekl, že v armádě bylo jeho úkolem potlačovat obchod s drogami v Jižní Americe, ale když se vrátil domů a zašel si do baru, všiml si, že mu muži z kartelů objednávají drahou a kvalitní whisky, aby získali jeho přízeň. „Věděli přesně, co chtějí: naše znalosti, profesionalitu a loajalitu.“ Z armády odešel v roce 2006 a přidal se k Templářům.

Mexická armáda, (Ilustrační foto) Mexická armáda, (Ilustrační foto) | Profimedia.cz

Únosy, popravy a víra v boha

„Byli jsme tím, kdo v regionu zajišťoval stabilitu a prosperitu. Ze začátku jsem měl jediný úkol. Stopovat lidi, našel jsem je a přivedl před bosse, to bylo všechno,“ řekl. Lidi, které unesl, většinou skončili mrtví.

Popravy byly odstupňované podle míry provinění, které jim kartel přisoudil. Kulka do hlavy, useknutí hlavy, mučení, zohavení nebo upálení.

To, co Templáře odděluje od ostatních, je jejich ideologie. Dokázali spojit násilí a náboženství, a tak zfanatizovat obrovské množství lidí. Kartel měl dokonce podporu místních obyvatel. O svého duchovního vůdce obnovený gang přišel v roce 2014. „Stále pokračujeme v jeho učení,“ prohlásil však Delfino. Dodal také, že se stále schází s přáteli, kteří zůstali v armádě. „Máme se rádi a oni respektují moje rozhodnutí. Máme stejné hodnoty,“ dodal na závěr.

Zobrazit celou diskusi