Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kurdové zadrželi dva Brity ve službách Islámského státu. Šlo o nohsledy džihádisty Johna

Autor: mah, ČTK - 
8. února 2018
22:08

Kurdské milice zadržely poslední živé členy čtyrčlenné bandy známé díky britskému přízvuku jejích členů jako Beatles. Jejím vůdcem býval nechvalně proslulý Mohammed Emwazi známější jako „džihádista John“. O jejich zadržení informoval deník The New York Times s odvoláním na informace nejmenovaných amerických činitelů.

Podle newyorského listu jsou jména zadržených Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh. Vůdce jejich skupiny Mohammed Emwazi známý jako „džihádista John“ zahynul v roce 2015 při útoku amerického dronu. Čtvrtý terorista Aine Davis je v tureckém vězení.

Skupina britských radikálů měla na starosti západní zajatce. Její členové se objevili na několika videích, která ukazovala popravy britských a amerických zajatců. Jejich obětí byl v roce 2014 i americký novinář James Foley. Podle The New York Times sťali kolem třiceti lidí. Kotey, muž ghansko-kyperského původu, se narodil v Londýně, Elsheikh pochází ze Súdánu.

Podle amerického ministerstva zahraničí čtyřiatřicetiletý Kotey proslul mimořádnou brutalitou, při mučení používal elektrošoky a metodu takzvaného waterboardingu, simulovaného topení. Působil rovněž při verbování nových členů IS, mezi nimi i Britů. Devětadvacetiletý Elsheikh, který byl vězeňským dozorcem islamistů, své oběti údajně křižoval.

Američané se o jejich zadržení dozvěděli už v polovině ledna, kdy jim oba muže Kurdové předali jako podezřelé z příslušnosti k teroristům. Identifikováni byli podle otisků prstů a biometrických údajů.

Video  Vůdce hrdlořezů z IS je mrtvý. Bagdádí ve škole propadal, z armády ho vyhodili.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi