Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zranění Češi z Tchaj-wanu míří domů. Po zemětřesení 10 mrtvých a desítky pohřešovaných

Autor: simao, ČTK - 
8. února 2018
07:32

V sutinách zničených budov ve městě Chua-lien po úterních otřesech o síle 6,4 stupně přišlo o život nejméně deset lidí a dalších 58 se stále pohřešuje. Uvedly to místní úřady. Mezi 267 zraněnými jsou dva občané Česka - muž a žena, turisté, které museli vyprošťovat z části zříceného hotelu - jejich zranění nejsou vážná. Těší se domů, vzkázal tamní český zástupce.

Dva čeští občané, kteří utrpěli lehká zranění, se už brzy vrátí do vlasti. ČTK to dnes řekl zástupce české Ekonomické a kulturní kanceláře v metropoli ostrova Tchaj-peji Václav Jílek.

„Jsme v kontaktu se složkami záchranného systému. Požádali jsme je o prověření, zda mezi pohřešovanými nejsou občané ČR. Zatím nás neinformovaly, že by mezi postiženými byli další (čeští občané), kromě těch dvou lehce zraněných,“ řekl Jílek.

Zraněné Čechy - muže a ženu - po ošetření ve vojenské nemocnici pracovníci české kanceláře převezli do Tchaj-peje, kde jim zařídili ubytování, náhradní doklady a další náležitosti. „Cítí se už daleko lépe, těší se domů a brzo se vrátí,“ dodal.

Na Tchaj-wanu se zemětřesení a tajfuny odehrávají poměrně často, čemuž podle Jílka odpovídá i vyspělost místního záchranného systému. Na rozdíl od tajfunů, které lze předpovídat a v předstihu například rozhodnout o evakuaci obyvatel, ovšem zemětřesení vždy přicházejí náhle.

Zemětřesení na Tchaj-wanu Zemětřesení na Tchaj-wanu | Reuters

„Přesto jsou na to připraveni a velmi rychle nasadí všechny složky, včetně armády a policie a dobrovolníků. Snaží se opravdu rychle aktivizovat všechny síly, aby pomohli. Postiženým přichází pomoc i z veřejných sbírek. Bohužel se to někdy neobejde bez obětí a jsem strašně rád, že se našim dvěma mladým lidem podařilo z toho vyváznout jen s lehkým zraněním,“ dodal Jílek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi