Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Část rakety Falcon Heavy se zřítila do oceánu. Miliardář Musk se bál „gigantické exploze“

Autor: ČTK, ula - 
7. února 2018
07:33

Úspěšný a historický start rakety Falcon Heavy nebyl bez problému. Zatímco dva stupně, které se ve čtvrtek po startu oddělily od rakety soukromé společnosti SpaceX, bezpečně přistály v areálu Mysu Canaveral, třetí místo přistání minul a zřítil se do Atlantského oceánu. Na tiskové konferenci to uvedl zakladatel SpaceX Elon Musk, informovala dnes agentura AP. Nejsilnější raketový nosič současnosti Falcon Heavy odstartoval ve čtvrtek z Floridy k prvnímu testovacímu letu.

Po startu se od rakety oddělily tři první stupně. Dva pomocné stupně, které byly už jednou použity, bezpečně přistály zhruba po osmi minutách v areálu Mysu Canaveral. Zcela nový centrální stupeň, který se oddělil později, měl přistát na plošině v Atlantském oceánu asi 500 kilometrů daleko od Floridy. Podle Muska se ale zřítil rychlostí přes 480 kilometrů za hodinu do oceánu.

Musk: Bláznivé věci se stávají skutečností

Navzdory této ztrátě vyjádřil zakladatel společnosti SpaceX Musk ze čtvrtečního úspěšného startu rakety Falcon Heavy a bezproblémového přistání dvou zbylých stupňů nadšení. Sledovat simultánní přistávání stupňů na Mysu Canaveral bylo podle jeho slov asi nejvíce vzrušující věcí, jakou kdy viděl.

„Měl jsem před očima obrázek gigantické exploze na startovací ploše,“ popsal Musk své pocity před nakonec úspěšným startem rakety. „Naštěstí se to ale nestalo,“ řekl. „Bláznivé věci se stávají skutečností,“ dodal vizionář.

Video  Falcon Heavy Test Flight  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Raketu Falcon Heavy chce SpaceX v budoucnu využívat k letům na Měsíc a Mars. Těžká raketa vznikla rozšířením menší nosné rakety Falcon 9 o dva pomocné vzletové raketové stupně. Falcon 9 je v prvním stupni vybaven devíti motory, Falcon Heavy jich má trojnásobek. V nákladovém prostoru měl Falcon Heavy elektromobil Tesla Roadster, který má obíhat po dráze kolem Slunce.

Video  Falcon Heavy Test Flight music video  - Živě.cz
Video se připravuje ...

cid2000 ( 7. února 2018 12:19 )

Nevím proč před dětmi na školách tajit to, že český/československý stát/národ byl jako třetí v kosmu a měl i podíl na mnoha projektech Interkosmos atd a atd nebo měl družice Magon atd. a atd.Proč to tajit nebo pomlouvat a dohenestovat jen proto,že to bylo za socialismu?Proč?Vždyť to byl úspěch přeci malého národa, mnoha lidí!V USA i jinde se chlubí úplně vším a tím,že vezou panáka a auto atd.Ze všeho se dělá tiátr v médiích/netu.Tak proč zamlčet naši ČSSR kosmonautiku,spolupráci,výzkum a další projekty?Se vstupem České Republiky do AUTO ESA se již nikam neletělo ani se neudělala žádná družice a významný projekt,pouze vzrostla papírová byrokracie,malování,raporty, pro Paříž/Evropská kosmická agentura (European Space Agency, ESA.Snad tedy pardón je tu jediný zásadní projekt za 27let projekt GPS Gallielo se sídlem v Praze,ale zde stejně nemáme zásadní vliv.Ale OK.

Jarocell ( 7. února 2018 09:39 )

Obávám se, že ruská raketa Energia není u ledu, ale v daleko hlubších partiích stejně jako Buran pro který byla konstruována: https://www.youtube.com/watch?v=e9hNoCNYxgQ&t=20s Rusi svoji techniku staví prioritně pro armádní použití od Tu-160 (Tu-144) až po raketové nosiče. Jejich motory -a nejen raketové- jsou spolehlivé díky jednoduchosti a jsou i lacinější. Rusi umí cosi, co na západě dodnes nemůžou pochopit jak to dělají. Týká se to obrábění resp. zpracování kovů. I tak nadaní kopírovači jako jsou Číňani nejsou schopni vyrobit kopie jejich motorů do stíhaček a musí je kupovat. Použít množství menších motorů namísto jednoho monstra Rusy napadlo dávno (N-1), ale díky jejich pověstnému šlendriánu když při jejím startu selhala ještě na zemi, UVKS vydal příkaz opravit a vypustit ještě dnes! A tak předvedla ještě na rampě největší výbuch v raketové historii. Vypařilo se tam asi 200 lidí i s tehdejším velitelem maršálem Nedelinem a její vývoj skončil. Protože všechno co se v Rusku vyrobí je určeno napřed pro armádní použití a je tajné, reklama á la Musk není možná. Chlubit se tím, že jsme měli v kosmu třetího člověka v pořadí - použiju hlášku s Teorie velkého třesku: první tam byly opice - o psech nemluvě. Naše zásluha na Remkovi byla pouze rusko-hloubkově-anální. Cargo jako cargo...

cid2000 ( 7. února 2018 08:43 )

Je to určitě zajímavé a dopadlo to dobře.Určitě dobrá cesta,ale ta bude ještě stát mnoho úsilí a především dolarů!Zatím je tato raketa ve stádiu zkušebního testování!Cesta k desítkám úspěšných startů je ještě daleká!Především je rozdíl mezi nákladní cargo raketou a raketou/nosičem,který veze lidi!To je nebe a dudy rozdíl!Pokud budou běžně létat bude to OK pro lidi,spíše tedy vojáky a C.I.A.Zatím dží rekord v nostnosti Ruská raketa Eněrgija,která překoná i americký Saturn.Je schopna s přídavnýma motorama vynést na oběžnou dráhu až 180 tun!!!Zatím jsou její další starty u ledu.Raketa se využije pouze v případě velkých projektů nebo stavbě základny na měsíci,jinak nemá cenu ji opět dávat do provozu.I Rusko ustoupilo od megalomanských projektů a dávalo/dává přednost jistotě spolehlivých raket řady R-7, Vostok,Voschod,Poljot,Sojuz,Proton,Angara a různých jejich modifikací s motory RD-180 (která nakupují hojně USA).Těchto startů se uskutečnilo celkem od dob Gagarina kolem 1500 startů do kosmu....možná daleko,daleko více.Takže jeden start nebo dva nového nosiče jsou pouze krůček ve vývoji.Je pravda,že pouze američené jsou schopny udělat obrovský reklamní hunbuk kolem startu a dokáží to zprofanovat,zpeněžit,zpopularizovat,udělat totální mega show z kraviny jako je vynést panáka s Tesla autem.Jsou schopni vygumavat takovou kravinou celou kosmickou minulost jiných projektů!Za pár let si lidé budou pamatovat pouze firmu SpaxeX a raketu heavy Falcon!v reklamě jsou dobří!To se musí uznat.Tohle ruský Ivan neumí a neumí prodat své úspěchy!Dnes po 27 letech propagandy už děti v našich školách neznají ani to,že třetí národ v kosmu bylo ČSSR/Československo s kosmonautem Vladimírem Remkem!!Neznají ani to,že naše země měla malé družice Magion atd.Je celkově dána zátka na tyto informace!To je škoda!Je taková doba bohužel!

kukuku ( 7. února 2018 07:48 )

Pokud jim to spadlo do moře, tak to dopadlo celkem dobře. Soudruzi z USA ale někde udělali chybu. V době, kdy se řeší množství různého haraburdí v kosmu, tam vystřelovat marťanům vozítko - asi někomu za vodou hrabe.

Zobrazit celou diskusi