Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhada ztraceného letu MH370 narůstá. Z radarů zmizela už i pátrací loď

Autor: Mii - 
7. února 2018
22:10

Jsou to už více než tři roky, co let MH370 společnosti Malaysia Airlines s 259 lidmi na palubě zmizel z radarů. A nikdy se už neobjevil. Dlouhé pátrání nic nepřineslo a nakonec bylo ukončeno. Malajská vláda se s tím ale nesmířila a letos v lednu najala americkou firmu, aby pátrání znovu zahájila. Jenže jejich průzkumná loď zmizela z radarů teď také.

Malajská vláda si najala firmu Ocean Infinity, jejímž úkolem bylo znovu zahájit pátrání v místech, kde se předpokládá, že let zmizel. Jejich loď Seabed Constructor vyrazila na moře 22. ledna.

Jen 10 dní poté ale zničehonic zmizela z radarů. Nezvěstná byla tři dny, když se náhle opět připojila k navigačním systémům a dorazila na místo stanovené pro doplnění paliva. To už byla ven z pátrací oblasti. Nikdo netuší, co se během té doby stalo. Vysvětlení neposkytla ani malajská vláda, ani Ocean Infinity.

Členové rodiny ze zmizelého letadla jak vládě, tak společnosti volali. Chtěli vědět, jak je možné, že pátrací loď na takovou dobu zmizela. Pro příbuzné totiž představovala naději, že se konečně dozví, co se v roce 2014 jejich rodině přihodilo.

„Přijde mi to dost divné. Jestli zmizení bylo úmyslné, aby nikoho loď nerušila, tak O.K., ale někdo by nám to měl říct. Pokud za to mohl jiný důvod, pak je v rámci zachování transparentnosti na místě, abychom se dozvěděli pravdu,“ stěžoval si webu The Guardian KS Narendran, jenž měl v letadle příbuzného. „Nejsou tam žádní novináři ani příbuzní. Je to škoda… sledujeme to celé s napětím. Chtěl bych, aby se to celé konečně uzavřelo a přestalo se spekulovat,“ pokračoval.

Zmizení živí konspirační teorie

Během třídenního výpadku komunikace lodi se na internetu objevily konspirační teorie, co se tak mohlo stát. Některé uvažují, že si plavidlo „odskočilo“ k nedalekému potopenému vraku peruánské lodi SV Inka z roku 1911, na které se má nacházet poklad. Jiné tvrdí, že loď zmizelé letadlo skutečně našla, ale lokaci tajila, dokud se s malajskou vládou nedohodla na tučné odměně.

Strojař Kevin Rupp, který se Seabed Constructor spolupracoval, ale všechny tyto teorie odmítá. Podle něj je tvrzení, že loď ve skutečnosti šla na tajnou výpravu za pokladem, naprostá hloupost.

Přiklání se k teorii, že loď zmizela záměrně, aby ji nikdo nerušil. Pokud by zastavila na místě, rodiny zmizelých lidí by ihned spekulovaly, že něco našla. Přitom mohla jen vykonávat technické práce, u kterých nesmí plout.

Žádný nález, žádné peníze

Malajská vláda jen oznámila, že let MH370 během prvního týdne pátrání nebyl nalezen. O dalších týdnech pátrání neinformovala. Seabed Constructor se zaměřuje na oblast, o které australští vyšetřovatelé řekli, že je nejpravděpodobnější lokací. Vedlejší lokaci totiž zkoumali tři roky a nic nenašli.

Loď je nyní zpět na moři a pátrá. Má na to 90 dní. Pokud během té doby nic nenajde, nedostane zaplaceno. V případě nálezu na ni ale čeká suma mezi 20 a 70 miliony dolarů.

Video  Z Londýna do New Yorku za tři hodiny? Už za šest let by to mělo být možné.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, boomsupersonic.com, hudebnibanka.cz/Louis Samuel Summervile, James - Come With Me
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi